Jiří Pehe: Česko mohlo mít v rámci V4 na Maďarsko silnější páky než zbytek Evropy. Šanci ale promarnilo

6. prosinec 2022

Česko si jako jednu z priorit svého předsednictví v Radě Evropské unie vytyčilo posilování hodnot demokracie a právního státu. Podařilo se mu to? „Podle hodnocení kolegů v Evropském parlamentu, řady zástupců z Evropské komise a významných představitelů členských států je české předsednictví i v tomto ohledu úspěšné,“ říká europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Bohužel příliš ne,“ reaguje politolog Jiří Pehe. 

Podle ředitele New York University Prague není pochyb o tom, že je české předsednictví obecně úspěšné a že si Česko udělalo v Evropské unii velmi solidní jméno.

Čtěte také

„Ale pokud jde o prioritu posilování principu právního státu, tam Česko svazuje to, že se zároveň snaží být spojencem v rámci Visegrádské skupiny, kam patří i Maďarsko, a hraje podivnou hru. Evropská komise a předsednická země by měly spolupracovat tak, aby Maďarsko přiměly k tomu, aby se pohnulo kupředu, ale Česko, protože je členem Visegrádské skupiny, v tom občas nedělá dost,“ naznačuje.

Pehe souhlasí se slovy premiéra Petra Fialy (ODS), že v době války na Ukrajině jsou důležitější jiné otázky, než spor o dodržování pravidel právního státu, který Evropská komise vede s Maďarskem i s Polskem. Válka sice podle něj změnila situaci, ale paradoxně ne způsobem, který by Česku bral šanci, aby k Maďarsku zaujalo tvrdší postoj.

Čtěte také

„Polsko si svými postoji vůči válce na Ukrajině vydobylo obecně v EU jakýsi nový kredit, takže se na jeho počínání, které bylo dřív často kritizováno, dívají v Evropě shovívavěji. Ale Maďarsko k porušování principů právního státu přidalo ještě postoje, které z něj činí jakousi pátou kolonu Putina v Evropě. Tam Česko promarnilo šanci jasně se distancovat od Orbánova režimu právě i kvůli tomu, jak se chová ve válce na Ukrajině,“ myslí si.

„Právě v rámci visegrádské platformy, kde jsme součástí téže regionální skupiny, bychom mohli mít na Maďarsko ještě silnější páky než zbytek Evropy. A tam se mi zdá, že ČR trochu promarnila svoji šanci na Maďarsko více tlačit,“ opakuje politolog.

Hodnocení vlády práva je politická záležitost

Čtěte také

Vrecionová připomíná, že český premiér postoj Maďarska k ruské agresi na Ukrajině jasně kritizoval. Co se týče hodnocení vlády práva, jde podle ní o čistě politickou záležitost, na kterou není vhodná doba.

„V tuto dobu, a to měl na mysli pan premiér a také to tak dělá, potřebujeme s Maďarskem jako se členem EU a NATO jednat. Potřebujeme jeho souhlas v řadě věcí. Postup vyjednávání vedl například k tomu, že dosavadní sankce nakonec Orbán vždycky podpořil. Podobné je to s ratifikací přijetí Finska a Švédska do NATO. To jsou nesmírně důležité otázky a tady je jednání českého premiéra hodnoceno velice kladně,“ vyzdvihuje.

Kdybych se o tom měla rozhodovat, část peněz Maďarsku uvolním, ale část až poté, co skutečně udělá potřebné kroky.
Veronika Vrecionová

Co se týče návrhu Evropské komise odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z unijních fondů kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek, tam je Vrecionová přesvědčená, že by nebylo potřeba v tuto dobu zablokovat všechny peníze.

Právní stát má fungovat za všech okolností a vše souvisí se vším.
Jiří Pehe

„Politicky by bylo daleko chytřejší zablokovat nějakou část. Maďarsko se samo k problému přihlásilo, chystá balík legislativních úprav. Samozřejmě zatím to nepřijalo. Kdybych se o tom měla rozhodovat, část peněz Maďarsku uvolním, ale část až poté, co skutečně udělá potřebné kroky,“ naznačuje europoslankyně.

Čtěte také

Pehe s Vrecionovou nesouhlasí. Podle něj nelze tyto dvě věci od sebe oddělit. Právní stát má fungovat za všech okolností a vše souvisí se vším, říká.

„V Maďarsku jsou porušovány principy právního státu, důsledkem toho jsou nesrovnalosti v čerpání evropských peněz, kvůli kterým mu Evropská komise nechce vyplatit slíbené miliardy. Stejně tak se nedá oddělit jednání Maďarska v krizi na Ukrajině od toho, jakým způsobem se staví k principům právního státu a k dalším věcem. Je to země, která má prostě vážné problémy, je nějakým způsobem v EU takříkajíc jenom jednou nohou a zároveň plní roli jakési téměř páté kolony Putinova režimu,“ opakuje politolog Jiří Pehe.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související