Jiří Mihola: Jednání o protikuřáckém zákoně selhalo na komunikaci

1. červen 2016

Minulou středu to skoro vypadalo na rozpad vlády. Po neschválení protikuřáckého zákona padala slova o lhářích, podrazu, nedodržování koaliční smlouvy. V pátek se sešla koaliční rada a bylo vše vyřešeno, v pondělí ministr zdravotnictví předložil návrh na vládu znovu.

Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o rozpočtu řekl ministr financí Andrej Babiš, že na jednání vlády ani nemusel být, protože byl přehlasován dvojkoalicí sociálních a křesťanských demokratů. Zhoršují se vztahy v koalici, nebo sledujeme jen dělání ramen před volbami?


To naštvání bylo oprávněné. A kdyby se člověk ani neozval, tak by si snad kolegové mohli myslet, že je to normální. Jiří Mihola

„Vztahy v koalici odpovídají tomu, že máme několik měsíců před krajskými volbami. Člověk musí být realista, a připustit, že bychom neměli plést krajské volby a celostátní záležitosti, tak prostě k tomu dochází. A myslím si, že i střety uvnitř koalice jsou toho důkazem,“ říká předseda poslanců KDU-ČSL, místopředseda strany a šéf brněnských lidovců Jiří Mihola.

Nebyl spor kolem schvalování protikuřáckého zákona zbytečně nafouknutý? „Silná slova, která jsem volil, za těmi si stojím,“ říká Jiří Mihola v Interview Plus k hlasování o protikuřáckém zákoně.

Jak říká, tak mu tolik nevadilo to, že by nějaká strana nemohla změnit svůj názor na poslední chvíli: „Chyba byla v komunikaci,“ tak vysvětluje Mihola to, co mu vadilo. Souhlasí s tím, že mělo vše řešit spíš v zákulisí. „Voliče nebo občana nemusí zajímat střety uvnitř koalice,“ dodává.

Stála za vším tabáková lobby? Co si myslí o tomto názoru? Co se to děje v brněnské koalici? Proč stále není zveřejněn audit smluv s firmou Letiště Brno? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus

Spustit audio