Jiří Mádl: Ze všech českých herců a filmařů jsem určitě největší nervák

4. březen 2021
Rozhovor VR a MM

„S každou další prací o sobě pochybuju víc a víc. Stresové faktory mě ničily a ničí. Měl jsem období, kdy jsem musel vyhledat pomoc. Nemohl jsem spát a chvilkama jsem neviděl na jedno oko. Problém byl, že to na mně nikdo nepoznal. Se stresem stále neumím pracovat, ale už vím, jak bych to měl zvládat,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy herec, režisér a scenárista Jiří Mádl.

„Myslím si, že nedostatek kvalitních scénářů u nás souvisí hlavně s tím, že my Češi – obzvlášť v této době – moc nemáme co říct. Příkladem může být mezinárodní politika, ve které spíš říkáme ne, než že bychom sami nadhodili něco, na co můžou ostatní reagovat. Trošku jsme se zaprděli a podle mě se to objeví ve všem. Ať už jde o design auta, nebo filmový scénář,“ vysvětluje Mádl.

„I kdybych v roce 2003 konkurz na Snowboarďáky nevyhrál, věřím, že bych zůstal u filmu. Už tenkrát jsem ho ještě jako hokejista miloval. Se spoluhráčem jsme chodili dvakrát týdně do kina, v půjčovnách si vybírali filmy a organizovali DVD víkendy, během kterých jsme viděli třeba osm filmů v kuse,“ vzpomíná na své začátky u filmu.

Režisér a herec Jiří Mádl

O Jiřím Mádlovi

Jiří Mádl je český filmový herec, režisér a scenárista. V roce 2004 jako herec debutoval v celovečerním filmu Karla Janáka Snowboarďáci. Od té doby má za sebou desítky filmových rolí v české i zahraniční produkci. V roce 2008 byl na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary oceněn Křišťálovým glóbem za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Děti noci. Za svůj režijní debut Pojedeme k moři byl v roce 2014 oceněn Cenou české filmové kritiky. Aktuálně pracuje na thrilleru Vlny, který by se v českých kinech mohl objevit v roce 2023. Letos je nominován na Českého lva v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za film Modelář (2020). 

Jak se Jiří Mádl učil pro film Modelář roli Plecha inspirovanou rapperem Katem, za kterou byl nominován na ocenění Český lev? Proč film Hra od chilského režiséra Alejandra Almendrase považuje za doposud nejzajímavější snímek, ve kterém hrál? Jak se podle něj může český herec či herečka prosadit v zahraničí? Jak se připravuje na natáčení postelových scén? A o čem bude jeho první kniha, kterou začal psát v první vlně pandemie? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka