Jiří Leschtina: Zemanovy námluvy s policejním sborem

14. duben 2016

Přehmaty, excesy, přílišná horlivost – takovými slovy popisuje vedení policie i vnitra nepřiměřené zásahy pořádkových sil proti demonstrantům během návštěvy čínského prezidenta.

Z informací, které vycházejí najevo, ale vyvstává vážnější obraz: byli jsme svědky systémového selhání, kdy část policejního sboru nebyla dostatečně řízena a korigována činiteli, které k tomu zmocňuje ústava. A podléhala úplně jiným vlivům.

Například podle zjištění Hospodářských novin průnik kriminalistů na akademickou půdu kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám nařídil policista z Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky. Což nepřímo potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, když nové zjištění listu nedementoval, ale označil je za marginálii.

Čtěte také

To ale jen zvyšuje pravděpodobnost dalších „hradních marginálií“ při velikonočních policejních operacích. Například v podobě pokynů Hradu policistům, aby i jinde zabavovali tibetské vlajky nebo uzavřeli Hradčanské náměstí a zabránili tak řádně ohlášené a povolené demonstraci odpůrců čínského komunistického vůdce.

K těmto událostem by nemohlo dojít, kdyby policejní prezident Tomáš Tuhý vydal před příjezdem Si Ťin-pchinga jasné pokyny: důsledně oddělovat jeho příznivce a odpůrce, ale nijak je neomezovat ve svobodném projevu, k němuž nesporně patří vyvěšování nebo mávání jak tibetskými, tak čínskými vlajkami.

Tuhý mohl takový rozkaz vydat i během státní návštěvy, kdy se objevily první případy zabavování tibetských vlajek nebo zadržování jejich nositelů. Zrovna tak mohl jediným telefonátem zrušit blokádu Hradčanského náměstí, na které se několik hodin marně dobývali protestující občané. Nic z toho ale brigádní generál Tuhý neudělal, spíš to vypadalo, jako by se po něm v době čínské návštěvy slehla zem. Což ovšem do značné míry platí také o ministru vnitra Milanu Chovancovi.

Čtěte také

Kdo převzal iniciativu, to jsme mohli později vidět v Míčovně Pražského hradu, kam pozval Miloš Zeman desítky policejních důstojníků a pochválil je za to, jak zvládli čínskou návštěvu. Prezident přitom ignoroval názor vrchního státního zastupitelství, které prověřuje možné spáchání trestných činů ze strany policistů, včetně překročení pravomocí úřední osoby.

Hlava státu navzdory tomu ocenila policii za to, že vystoupila proti občanům a jejich ústavním právům a to nejen v případě návštěvy čínských komunistů, ale i loňských oslav 17. listopadu. Prezident v té chvíli působil, jakoby byl vrchním velitelem nejen ozbrojených, ale i pořádkových sil.

Rozpínavost Miloše Zemana směrem k policejnímu sboru České republiky je ovšem nebezpečný precedens. Tím spíš by proti ní měl tvrdě vystoupit premiér. A to i za cenu střetu s ministrem Chovancem, který nepůsobí zrovna dojmem, že by ho strašila ve snech hradní snaha učinit z policie jednu velkou ochranku prezidentových mocenských zájmů.

Spustit audio