Jiří Leschtina: Vláda by měla vycouvat z volby prezidenta

3. září 2022

Hledání společného kandidáta vládní koalice, který by vstoupil do boje o Hrad, podle všeho směřuje do ztracena. Jak potvrdili webu Neovlivní hned dva vládní ministři, koaliční strany nikoho nenašly. A pokud se i potvrdí, že už ani nehledají? Pak to lze spíš vnímat jako prozíravou reakci na situaci, ve které se tato vláda ocitla.

V důsledku Putinova válečného vpádu na Ukrajinu se Fialův kabinet potýká s nárůstem cen energií a extrémní inflací, narůstajícími do výše přesahující i nejhorší předpovědi z letošního jara.

Čtěte také

Vládní politici tváří v tvář závratným cenám za elektřinu a plyn i základní potraviny zatím nedokázali přijít se srozumitelnější, přesněji cílenou ekonomickou a sociální pomocí nejohroženějším vrstvám společnosti.

To všechno sráží popularitu premiéra a vlády na minimum. A otevírá prostor populistům a extremistům, aby pochopitelné obavy strádající veřejnosti z nadcházející zimy ještě přiživovali šířením paniky a podněcováním tekutého hněvu vůči vládě.

Nejlepší strategie

Čtěte také

S tím, jak Putinova válka proti Západu obrátila vzhůru nohama zprvu docela nadějné vyhlídky Fialovy vlády do postcovidových časů, prudce klesají i šance jejího případného kandidáta nebo kandidátky na Hrad.

I kdyby se vládní strany nakrásně shodly na výrazné osobnosti, nadané politickou zkušeností i charismatem, její spojení s koalicí by nejspíše bylo těžkým handicapem. A stalo by se vděčným terčem pro Andreje Babiše, který navzdory i jím přiživovaným spekulacím o váhání s kandidaturou zůstává takřka jistým prezidentským kandidátem.

Politici vládní koalice musí chladnokrevně počítat s tím, že i v době vrcholící prezidentské kampaně se bude Fialův kabinet potácet v problémech a potýkat s nevraživostí nemalé části veřejnosti. A Babiš se svým marketingovým zázemím bude moct přes kandidáta koalice útočit na vládu. A zpětně přes nepopulární vládu podkopávat pozice svého soupeře.

Čtěte také

Ale jestliže nakonec nebude žádný vládní kandidát? Pak ovšem Babiš ztratí svůj terč i možnost do mrtě využít v boji o Hrad hlubokou krizi, ve které nutně musí ztrácet každá vláda, i pokud by si počínala o poznání lépe než ta Fialova. Absence vládního uchazeče o Hrad pak nemusí znamenat posílení Babiše, ale naopak otupení jeho zbraní.

A co to může znamenat pro Fialu? Pokud se zbaví břemene prezidentské volby, bude se moct lépe soustředit na udržení vlády pohromadě a akčnější hledání východisek z krize – tak hluboké, že její řešení není v silách českého státu, ale jen na úrovni Evropské unie, které český premiér právě předsedá. To všechno je práce přesahující horizont prezidentské kampaně.

Jiří Leschtina

To také mohou být racionální důvody, proč se podle webu Neovlivní pětikoalice přiklání k nové strategii: V prvním kole podpořit demokratické kandidáty a v druhém kole soupeře Andreje Babiše.

Do lednové horké fáze je ovšem ještě daleko a dít se může mnohé. A koalice by měla také přemýšlet o tom, že nejlepší strategií nakonec možná bude držet se co nejdál od kandidáta s největší šancí zabránit agrofertizaci Hradu.

Autor je publicista

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka