Jiří Leschtina: V boji s Babišem vkročila česká občanská společnost do věku dospělosti

1. prosinec 2021

Ruku na srdce, kdo by si na sklonku roku 2021 vsadil na to, že tehdy ještě neotřesitelný mocenský tandem prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) bude za dalších dvanáct měsíců v troskách? Nyní, kdy, řečeno s Bohumilem Hrabalem, neuvěřitelné se stalo skutkem, stojí za to připomenout, že to nebylo jen samotné, v Česku dosud nevídané spojenectví pěti demokratických stran, co připravilo zdánlivě neporazitelného Babiše o post premiéra.

Jestli něco stálo na počátku jeho konce a přiživovalo odpor veřejnosti k Babišově mafiánskému vysávání státu, tak to byla čím dál robustnější občanská společnost. Právě ta se ukázala jedním z vítězů roku 2021, na kterém si vylámal zuby mocenský konglomerát Hradu a vlády, podporovaný komunisty i extremisty všeho druhu.

Čtěte také

Byly to právě monstrózní demonstrace Milionu chvilek, které ve statisících občanů vzbudily naději, sebevědomí a nakonec i odhodlání bránit pilíře demokracie, podkopávané destruktivním duem Zeman-Babiš. Jestliže něco odradilo Andreje Babiše od tvrdších útoků na veřejnoprávní média či justici, pak vzpomínka na statisícové demonstrace, volající po jeho odstoupení. Jako každý bytostný populista mohl cítit respekt, ne-li přímo hrůzu z protestní síly mohutných davů.

A co se týče vítězných demokratických koalic? Už samotná roztříštěnost opozičních stran, jejich deprimující preferenční pokulhávání za Babišovým uskupením předurčovaly nutnost jejich spojenectví. Roli urychlovače při formování obou koaličních bloků pak sehrála občanská síla, volající na zaplněných náměstích a pláních po spojenectví demokratů.

Ochota občanů vystoupit proti zlu

Nebyl to jen Milion chvilek, ale řada dalších nevládních sdružení, co vnášelo inspiraci a energii do boje občanské společnosti za udržení demokracie, právního státu i západní orientace země.

Čtěte také

Klíčovou roli v demaskování Babišova střetu zájmů sehrála česká pobočka Transparency International, která přenesla celý problém na půdu Evropské unie. Řada dalších protikorupčních organizací mapovala veřejné zakázky i toky českých a evropských dotací, plynoucí na konta Agrofertu. Andrej Babiš a jeho holding se tak ocitli pod permanentním drobnohledem, jemuž neunikla ani myš.

Zásadní bylo působení řady občanských institucí při obraně nezávislosti médií, soudců či státních zástupců. Ale také v odhalování dezinformací na sociálních sítích, jakož i v usvědčování politiků ze lží či polopravd – hned jak je vypustili z úst. 

Nevládní organizace se zaměřily i na analýzy bezpečnostních hrozeb, upozorňování na porušování lidských práv i pogromů na opozici v Rusku a Číně. Což velvyslanectví obou států přivádělo někdy až k chabě skrývané zuřivosti.

Jiří Leschtina

Jedno je tedy nesporné: Jestliže před dvaceti lety za mocenské kryptokoalice Václava Klause a Miloše Zemana se občanská aktivita naplno probudila, pak v době vládnutí Babiše a Zemana ochota občanů vystoupit proti zlu a riskovat střet s mocí se stala samozřejmostí. Společnost dozrává a je připravena i na činnost velkých politických občanských iniciativ.

Což je zásadní poselství uplynulého roku, s nímž musí počítat každý příští autoritář při jakémkoliv pokusu o destrukci naší demokracie a občanských svobod.

Autor je publicista

Spustit audio