Jiří Leschtina: Účast Rusů na hrách v Paříži? Krutý výsměch olympionismu

13. únor 2023

Rok poté, co ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, jsme svědky neuvěřitelného počínání Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který hledá cesty, jak dostat ruské a běloruské sportovce na olympijské hry do Paříže v příštím roce. Postup MOV je zvlášť protismyslný ve srovnání s jeho prohlášením z 28. února 2022, v němž vyzval všechny sportovní organizace, aby vyloučily ruské a běloruské sportovce z jakýchkoliv mezinárodních soutěží.

Co se ale změnilo od té doby, že MOV nyní naznačuje, že by mohl vyjít vstříc Putinovi, který by využil účasti vrcholných ruských sportovců na olympiádě k propagandě svého despotického režimu, jenž spáchal a páchá na Ukrajině nejhrůznější válečné zločiny?

Čtěte také

Ruské útoky na Ukrajině, bombardování civilních cílů, vyvražďování obyvatelstva neutuchají a jsou čím dál nelítostnější. A mluví se o další ofenzívě okupačních vojsk, která jen prohloubí hrůzy a utrpení napadené země.

Takže jediné, co se změnilo, je postoj MOV v čele s předsedou Thomasem Bachem, který náhle mluví o nepřijatelnosti diskriminace ruských a běloruských sportovců. A ohání se olympijskou chartou, zapovídající diskriminaci jakéhokoliv sportovce na základě jeho národnosti. Což je ovšem od Bacha jen účelové zjednodušení humanitních ideálů olympijské charty s jejím důrazem na lidskou důstojnost, respektování základních univerzálních etických principů a udržování míru mezi národy.

Svoboda a bezpečnost evropských zemí

Ve světle těchto hodnot není vyloučení sportovců z Ruska páchajícího genocidu diskriminací, ale obranou základních principů olympionismu.

Čtěte také

Právě tak nemůže být v rozporu se základy olympijského hnutí, pokud Ukrajina, Velká Británie, Polsko či pobaltské země chtějí zformovat jednotný postoj zemí, které vyhlásí odhodlání bojkotovat hry v Paříži, pokud se jich zúčastní Rusko a Bělorusko.

Thomas Bach se už nechal slyšet, že je „extrémně nešťastné eskalovat diskuse hrozbou bojkotu v těchto počátečních fázích“. Opak je pravdou. Právě teď je nejvyšší čas zformovat širokou koalici států, která by jasným odhodláním k bojkotu přiměla Bacha a další funkcionáře MOV, aby pod hrozbou krachu her upustily od svého šíleného plánu.

Z tohoto hlediska je ostudný postoj Českého olympijského výboru, který už oznámil, že neuvažuje o tom, že by se v případě účasti sportovců z Ruska a Běloruska připojil k případnému bojkotu her v Paříži.

Jiří Leschtina

Ale i někteří naši vrcholoví sportovci už mluví o tom, že žádná instituce nemá právo bránit jim v účasti na olympiádě. A pokud zdůrazňují, že léta dřeli a snili o tom, že budou slavní a dosáhnou vysněného vrcholu, není jistě snadné proti tomu něco namítat.

Ale přece jen – také ukrajinští sportovci dřou a sní o své účasti na olympiádě, na níž vybojují nejcennější medaile. A bohužel mnohým z nich nezabránilo v dosažení vrcholu a slávy rozhodnutí instituce. Ale kulka, granát nebo raketa okupanta, proti němuž bránili svou zemi a svobodu. Ale také svobodu a bezpečnost evropských zemí včetně Česka.

Autor je publicista

Spustit audio