Jiří Leschtina: Tovaryš Babiš a jeho mistr Orbán

20. září 2018

Spojenectví, které se rychle utužuje mezi Viktorem Orbánem a Andrejem Babišem, zdůvodňuje český premiér především bojem s migrací. V něm je podle Babišova mínění maďarský premiér nejdůslednější ze všech evropských politiků.

Což o to. Ve zneužívání strachu lidí, a to nejen z uprchlíků, je Orbán skutečným mistrem, proti němuž se Babiš stále jeví jako tovaryš, který se má ještě co učit. Orbána a Babiše ale spojuje mnohem víc, než český ministerský předseda přiznává.

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Mají jednoho společného nepřítele: Evropský úřad proti podvodům, známý pod zkratkou OLAF, jehož posláním je vyšetřování případů korupce a rozkrádání evropských dotací. Český premiér už má velmi konkrétní zkušenost s touto institucí, která notným dílem přispěla k jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

V Maďarsku OLAF vyšetřuje hned několika veřejných zakázek, v níž figuruje Orbánův přítel z dětství. V centru tohoto úřadu se ocitl i tendr na EU dotovanou modernizaci osvětlení v několika desítkách měst, kterou získal Orbánův tchán.

Právě široce rozšířené přihrávání dotací evropských peněz oligarchům napojeným na vládu Orbána, včetně jeho příbuzných, bylo jedním z důvodů, proč europoslanci odhlasovali zahájení disciplinárního řízení proti Maďarsku. A jedním z důvodů, proč to Babiš tvrdě kritizoval, mohla být i vidina, že Brusel jednou přitvrdí i vůči nemu.

Babiš nemá ústavní většinu

Náš premiér má totiž jeden, v rámci unie unikátní, problém. Podle připravované bruselské normy vypadnou z nároku na dotace firmy pod kontrolou politiků a jim blízkých osob. A Babiš bude muset doložit, že neovládá svěřenecký fond, kam loni převedl holding Agrofert.

Luboš Palata: Od Orbánovské dedemokracie nás mnoho nedělí

Volby v Maďarsku

Jsou slova, co si nepamatujete minutu poté, co jste je slyšeli. A jsou taková, která vám utkví v paměti léta. Od rozhovoru o Maďarsku, který jsem vedl se známým bavorským politikem českého původu Berndem Posseltem, uplynulo těch let několik.

Jak ale upozornila česká Transparency International a potvrdilo pátrání Reportérů ČT, Babiš je na Slovensku v rejstříku veden jako skutečný majitel Agrofertu. Na rozdil od Česka, kde je jako majitel uváděn Babišův dvorní právník Zbyněk Průša.

Vysvětlit uspokojivě Evropské komisi, proč jedna a tatáž firma má na Slovensku jiného majitele, než v Čechách, se může ukázat nad síly Babišových marketérských mozků. Což nakonec může vést k tomu, že se firmy spojené s premiérem Babišem budou muset rozloučit s penězi z evropských fondů.

Jak Orbán změnil Maďarsko: Tradiční hodnoty, rostoucí ekonomika i podpora oligarchů

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarská konzervativní strana Fidesz a její předseda a premiér Viktor Orbán získali v nedělních volbách už třetí mandát za sebou. Po mohutné protiimigrační kampani bude mít Fidesz v parlamentu 134 ze 199 křesel, tedy dvoutřetinovou ústavní většinu. Druhé skončilo s 25 mandáty radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko, také známé jako Jobbik.

Jak se ale Babiš postaví k Evropské unii, pokud z ní nebudou plynout miliardy do Agrofertu? Nevydá se cestou Viktora Orbána, který z Bruselu vytváří nepřítele svého národa? A ve jménu obrany proti vnějšímu ohrožení postupně vytvořil autoritářský režim, nahlodal základy právního státu, likviduje nepohodlná média, zveřejňuje seznamy „nepřátel“ a kriminalizuje nepohodlné nevládní organizace.

Mezi Orbánem a Babišem je jeden podstatný rozdíl. Babiš nemá ústavní většinu, bez níž nelze okleštit demokracii tak, jak to vidíme v Maďarsku. Jenže nikde není psáno, že příště neposkládá ústavní většinu hnutí ANO s SPD a komunisty, s nimiž již bylo krok od uchopení moci. A tovaryš Babiš pak začne být hoden svého mistra.

Spustit audio