Jiří Leschtina: Sobotkovo „Hrr na církve...!“

20. listopad 2013

Bohuslav Sobotka se chystá na schůzku se zástupci církví. Chce dojednat, aby se vzdali části peněz, které se stát zavázal vyplatit za majetek uloupený komunisty. Tedy za tu jeho část, kterou nelze fyzicky vrátit. Ten, kdo se chce opravdu dohodnout, ale neoznačí budoucího partnera v dialogu za hamižníka s nenechavými prackami. Tak nějak ale sociální demokraté vykreslili církevní preláty na volebních plakátech, myšlenkovou úrovní i designem připomínajících komunistickou propagandu.

Zástupce Boží ale Písmo svaté nabádá k odpouštění. Tudíž předpokládejme, že Dominik Duka a další církevní hodnostáři na schůzku dorazí. Kardinál už vyslal vstřícný signál: Místo části peněz, které má církev obdržet, by mohla dostat státní dluhopisy. Sobotka ale v bojovném rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny mluví rovnou o revizi církevních restitucí. Církve by se měly v zájmu snížení deficitu rozpočtu uskromnit jako například policisté, kteří se museli smířit se snížením platů.

To je ale jen pokračování demagogie. Těm policistům přece stát neukradl veškerý majetek včetně střechy nad hlavou, pak ho čtyřicet let nenechal chátrat a protiprávně nezadržoval dalších dvacet let. Aby když ho nakonec vydal okradeným, přišel za nimi, že by měli část vrátit, protože v rozpočtu zeje díra.

Odpůrci restitucí se snaží odvést pozornost od toho, že v případě církví jde o něco zcela podstatného: o nápravu komunistických křivd a návrat k základní spravedlnosti. A že nás to bude stát padesát devět miliard? Pak jen dodejme, že jejich vyplácení během třiceti let představuje ročně dvě promile státního rozpočtu.

Církve prý mají zhodnotit kritický postoj naprosté většiny občanů k restitucím, jak je přijala Nečasova vláda. Masový nesouhlas ale není problém církví. Ale politiků minulých kabinetů, pravicových i levicových, kteří problém odkládali a nedokázali občanům vysvětlit, že v právním státě nelze zadržovat ukradený majetek. Nečasova vláda udělala spoustu chyb a její předseda skončil jako vysmívaný nešťastník. Ale přijetí zákona o církevních restitucích byl odvážný státnický čin, kterým vstoupí do historie.

Předseda ČSSD ve zmíněném rozhovoru nasadil výhružný tón. Pokud církve na revizi restitucí nepřistoupí, rýsuje se prý v parlamentu většina pro změnu zákona bez dohody s církvemi. Ano taková anticírkevní koalice se skutečně klube. A vypadá dost úděsně. Tvoří jí sociální demokraté, komunisté, Okamurův Úsvit a vyjádřil pro ni pochopení i Andrej Babiš.

Stále ale doufáme, že sociální demokraté přistoupí na nějaký mírný kompromis, který bude přijatelný pro obě strany. Pokud by ale skutečně sněmovna změnila zákon a odmítla respektovat smlouvy podepsané mezi minulou vládou a církvemi, zaútočila by na samu podstatu právního státu. A posvětila by jeden z nejobludnějších komunistických zločinů.

Spustit audio