Jiří Leschtina: Prezident i premiér tyjí z kauzy H–System

18. září 2018

Nedávno dorazil na Ústavní soud pozoruhodný dopis prezidenta republiky. Aniž ho nejvyšší soudní instance v zemi o cokoliv žádala, Miloš Zeman jí zaslal své stanovisko, v níž se zastává části poškozených lidí v kauze H–System.

Ve vší úctě k institutu hlavy státu, by ho strážci ústavy měli ignorovat. Ústavní soudci posuzují verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož se několik desítek členů stavebního družstva Svatopluk musí vystěhovat z domů, které si dostavěli za své peníze po krachu společnosti H–System.

Kauza H-System

Právě konstituční tribunál musí autoritativně rozhodnout, zda tento rozsudek není v rozporu s ústavní Listinou základních práv a svobod potažmo dobrými mravy.

Ale právě tvrzení Miloše Zemana, že je případem dotčen a znepokojen, nelze vnímat jinak, než jako cynické parazitování na zoufalé situaci lidí, které znovu a znovu deptá kauza, táhnoucí se našimi politickými a justičními dějinami neuvěřitelných 21 let.

Se svým znepokojením a neklidem se totiž Miloš Zeman opozdil právě o ta dvě desetiletí. Zmítán pochybnostmi měl být coby předseda sociální demokracie již v roce 1996, kdy vrcholilo tunelování firmy a peníze podvedených stavebníků mizely v nenávratnu.

Nátlak na nezávislou justici?

Právě tehdy - jak se ukázalo při soudu s majitelem H–Systemu Petrem Smetkou - část těchto peněz proudila do sociální demokracie. A přímo do Smetkovy firmy si pro ně chodila pravá ruka Miloše Zemana - již zesnulý Miroslav Šlouf. A to každý měsíc pro 24 tisíc korun. Po dobu jednoho roku.

H-System a Rath jsou výjimky. Česká justice patří k nejrychlejším v Evropě, tvrdí soudce Vávra

Libor Vávra

Soudní kauzy jako H-System nebo případ Davida Ratha vyvolávají u části veřejnosti pochybnosti o tom, zda česká justice dokáže dotáhnout složité věci do konce.

Miroslav Šlouf před soudem vypověděl, že vedení sociální demokracie tak řešilo finanční tíseň, kdy nebylo na platy zaměstnanců Lidového domu. A těžko si představit, že by se tak dělo bez souhlasu jejich přímého nadřízeného Miloše Zemana.

Prezident se tedy nyní zastává lidí, jejichž peníze zčásti zmizely v útrobách jeho tehdejší strany, jež se tak přímo podílela na nastavení podvodného systému.

A je také otázkou, proč nyní oroduje pouze za několik desítek členů stavebního družstva Svatopluk, kteří byli již v rozsudku nad Smetkou varováni, že pokud staví domy za své peníze, investují do něčeho, co jim nepatří, ale je majetkem konkurzního správce zkrachovalé firmy.

Jiří Pehe: Pokrytectví a role státu v kauze H-System

H-System soud

Po schůzce předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala s prezidentem Milošem Zemanem zaznělo, že v kauze H-System selhal stát a vlastně i samotná justice. Šámal se dokonce přimlouvá, aby stát do řešení kauzy vstoupil a pomohl poškozeným klientům H-Systemu.

Miloš Zeman ale není jediný, kdo tyje z neštěstí okradených stavebníků. Zdárně mu sekunduje i premiér Andrej Babiš. Ten se prohlásil za mediátora mezi vyhazovanými družstevníky a správcem konkurzní podstaty. S ním se sešel a nadále se hodlá potkávat.

Co ale s ním chce řešit? Konkurzní správce je striktně vázán konkurzním zákonem, o jeho krocích včetně případného vystěhování družstevníků rozhoduje věřitelský výbor, na který dohlíží soud.

Zásah premiéra a prezidenta do kauzy H–System tak na hony zavání nátlakem výkonné moci na nezávislou justici. Což je věc nadmíru povážlivá mimo jiné i proto, že jak prezident v kauze Peroutka, tak premiér v případu Čapího hnízda sami mají s orgány spravedlnosti co do činění.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.