Jiří Leschtina: Podivná hra o čínské uprchlíky

5. listopad 2018
Ministerstvo vnitra (ilustrační foto)

Krátce poté, co prezident Miloš Zeman s hradní kamarilou a desítkami podnikatelů vyrazil na čtvrtou návštěvu komunistické Číny, uveřejnil web Aktuálně.cz zprávu o přelomovém verdiktu krajského soudu v Ostravě.

Čínská křesťanka, žádající v Česku o mezinárodní ochranu, uspěla se žalobou proti zamítnutí azylu ministerstvem vnitra.

Odmítnutí křesťané z Číny byli podle ministerstva vnitra bezpečnostním rizikem, zjistil Respekt

náboženství

Ministerstvo vnitra zamítlo sedmdesát žádostí čínských křesťanů o azyl, kladně jich vyhodnotilo jen osm. Číňané v žádostech uváděli, že jsou v rodné zemi pronásledováni kvůli své víře. Ministerstvo se k individuálním případům nechce vyjadřovat s odkazem na mezinárodní právo. Podle informací týdeníku Respekt je ale důvodem odmítnutí to, že žadatele považuje za bezpečnostní riziko. Existuje prý obava, že by komunikovali s cizími bezpečnostními složkami.

O ochranu před perzekucemi čínských úřadů požádalo u nás před dvěma lety téměř osm desítek příslušníků tamních podzemních církví. Ministerstvo vnitra loni na jaře udělilo azyl pouhým osmi z nich.

Zbylým 70 ho odmítl. A to se zdůvodněním, které spíš vzbuzuje podezření, že se prchající křesťané stali jakousi položkou ve hře vyšších politických zájmů, v nichž figuruje podlézavost českého prezidenta a části našich politiků vůči čínské diktatuře.

Podle ministerstva vnitra většina žadatelů, kteří se teď odvolali k soudu, dostatečně neprokázala, že byli ve své vlasti pronásledováni. Právě na to ale naráží ostravský soudce, který v odůvodnění svého rozhodnutí vytýká ministerstvu, že si neopatřilo relevantní informace, které by potvrdily jeho tvrzení o „neexistenci důkazů o systematickém týrání včetně zadržování a špatného zacházení neúspěšných žadatelů o azyl.“

Temná hradní symfonie a lidštější akord

Nezvratné důkazy o týrání v podobě nějakých písemností či videozáznamů ale těžko může ministerstvo vyžadovat od obětí čínské policie. Zrovna tak jako u nás za minulého režimu nic takového neměli v rukou lidé perzekvovaní státní bezpečností.

Právníci zpochybňují argumentaci ministerstva vnitra v kauze čínských křesťanů. Odbor ji nekomentuje

Čínští křesťané v Pekingu během vánoční mše

Na podporu čínských křesťanů, kteří u nás požádali o azyl z důvodu náboženského pronásledování ve své zemi a v 90 % případů neuspěli, se zvedá vlna solidarity. Konají se shromáždění na jejich podporu a otevřený dopis předsedům obou komor parlamentu vzešlý z evangelického prostředí podepsalo už přes 5,5 tisíce lidí. Apelují, aby dotyční mohli v naší zemi zůstat.

Úředníkům ministerstva by ale stačilo začíst se do zpráv humanitárních organizací nebo publikací sinologů, popisujících zatýkání věřících na neoficiálních ceremoniích, zmizení řady biskupů či kněží, vyhazování křesťanských kostelů do povětří.

Podle právníků, zastupujících čínské utečence, vnitro v řadě rozhodnutí také namítalo, že si žadatelé o azyl tady našli práci. A tudíž jde o ekonomické migranty. Což ovšem zase spíš svědčí o argumentační vyprahlosti azylového úřadu.

Vždyť co jiného je rozhodnutí začít pracovat a naučit se česky, než výraz snahy začlenit se do společnosti, do níž přicházím? A naopak – není snad neochota k takovému kroku hlavním argumentem všech odpůrců migrace?

Desítky čínských křesťanů čekají v Česku na azyl. V Číně jim hrozí zatčení

náboženství

Nejistota a strach už několik měsíců sužují čínské křesťany, kteří v Česku neuspěli s žádosti o azyl. Úřady jejich žádosti zamítli na jaře. Od té doby v různých koutech republiky stále čekají, jak v jejich případě rozhodnou soudy. Při návratu do vlasti jim údajně hrozí mučení. Čína nařčení z porušování lidských práv dlouhodobě odmítá.

Ostravský soud také uložil ministerstvu, aby si opatřilo „doplňující informace, týkající se bezpečnosti návratu neúspěšných žadatelů o mezinárodní ochranu do země původu.“ Což také nevyžaduje od našich úředníků žádné analytické vzepětí.

Již samotná žádost o azyl je v Číně považována za trestný čin. Co jiného by tedy čekalo čínské běžence vyhoštěné našimi úřady zpátky do vlasti, než další perzekuce, kdy uvěznění by ještě mohlo patřit k těm mírnějším?

O co tedy jde v téhle špinavé hře o čínské uprchlíky? Pouze a jen o to, že udělením azylu by Česká republika oficiálně přiznala, že v Číně dochází k porušování lidských práv. Tedy k tomu, o čem Miloš Zeman, hrající na šanghajském veletrhu čínskému prezidentovi na piáno, nikdy nehodlal a ani dál nehodlá ztrácet slovo. Jde přece o byznys!

A české soudy? Ty teď čeká rozhodnutí o desítkách žalob čínských běženců. A zároveň příležitost vnést do temné hradní symfonie ten civilizovanější, lidštější akord.

Spustit audio