Jiří Leschtina: ODS – rozpolcený poutník na křižovatce

16. leden 2020

Na svůj sobotní kongres pozvala Občanská demokratická strana nejen delegáty, ale i všechny členy, kteří budou mít zájem se ho zúčastnit.

Můžeme to chápat i jako určitý symbol nové otevřenosti a modernizace strany. Teď jde o to, jestli na samotném kongresu nezůstane jen u tohoto gesta. Není sporu tom, že Petru Fialovi se za šest let ve vedení ODS podařilo stranu zachránit před nejhlubším pádem. Ten se přitom v době jeho zvolení předsedou zdál neodvratným.

A zcela zaslouženým poté, co strana byla uchvácena a posléze rozvrácena regionálními bossy, kteří si ODS zprivatizovali pro potřeby svých neprůhledných byznysů.

Strašáci z minulosti

Čtěte také

Dnes už jsou pro občanské demokraty jména jako Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička, Patrik Oulický, Pavel Dlouhý, Ivo Rittig nebo Alexandr Novák jen připomínkou nejdivočejší doby jejich privatizačních afér a klientelismu. Ne tak ale zřejmě pro rozhodující část zrazených voličů ODS. Pro ně zřejmě zůstává zlatokopecká éra občanských demokratů natolik frustrující, že si nedovedou představit nové angažmá strany ve vládě.

Stagnující preference ODS ale mohou mít i další důvod. Poté co utekla hrobníkovi z lopaty, Fialova strana připomíná rozpolceného poutníka na křižovatce – neschopného rozhodnout, kterým směrem se vydat.

Kam dál

Tak například vedení ODS vyhlásí jako jednu z pěti priorit ochranu životního prostředí. To má logiku za situace, kdy už i v Česku stále větší část společnosti vnímá dlouhodobé sucho a výkyvy počasí jako projev klimatických změn. Jenže pak od výrazných představitelů strany, jako jsou předseda Senátu Jaroslav Kubera, europoslanec Alexandr Vondra či první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija, slýcháme starou ódéesáckou písničku o zelených šílencích, kteří chtějí Evropu ovládnout pod záminkou boje proti klimatickým hrozbám a zavléct ji do nové totality.

Bývalý disident a spolupracovník prezidenta Havla Alexandr Vondra je vůbec případ sám pro sebe. Pod dojmem výrazné podpory v eurovolbách se rozhodl kandidovat na místopředsedu ODS. Přitom jako nebezpečí vykresluje homosexuály, cyklisty, transvestity, nekuřáky či vegetariány, kteří podle něj začínají ovládat velkoměsta.

Čtěte také

Vondra to vysvětluje nutností vykrýt pravé, konzervativní křídlo ODS. Jenže pokud má tahle strana ještě šanci někde získat nové voliče, tak je to střední třída, živnostníci a vůbec střední generace. A těmhle voličům, o které se ODS navíc musí prát zejména s TOP 09 a STAN, je názor občanských demokratů na homosexuály nebo na cyklisty či vegetariány asi fakt dost ukradený.

Jiří Leschtina

Nebo ještě jeden příklad ódéesácké schizofrenie. Předseda Fiala před kongresem znovu zdůraznil, že jeho cílem je porazit populistu Andreje Babiše a nahradit ho v čele vlády. Jak se s tím ale snáší ty části programu, ve kterých ODS zcela v duchu babišovského populismu nabízí takové bonbónky, jako je jízdenka zdarma po celé Evropě pro mladé od osmnácti let? Nebo úplné prominutí daně z příjmu u lidí do šestadvaceti let?

Pokud tedy na kongresu ODS bude něco stát za pozornost, tak zjištění, kolik z nich a jestli vůbec nějací delegáti a členové strany připomenou zásadní věc: Andreje Babiše nelze ohrozit napodobováním jeho populismu. A už vůbec ne přibližováním se xenofobii zarytých extremistů.

Autor je publicista

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.