Jiří Leschtina: Nažhaví eurovolby demonstranty v ulicích? Převrat se odkládá

28. květen 2019

Mohly by se volby do Evropského parlamentu stát dalším povzbuzujícím impulsem protivládním demonstracím, které již přes měsíc plní tuzemská náměstí?

Řekněme si hned – na brzký pád vlády to nevypadá. Andrej Babiš sice dosáhl znatelně menšího úspěchu ve srovnání s průzkumy i jeho vlastními ambicemi, ale pořád je zřetelným vítězem voleb. A vítěze, kterému nedýchá na záda dynamické opoziční uskupení, těžko dotlačí k demisi nespokojené a jakkoliv mohutné davy v ulicích.

Jan Januš: Co teď dělá Benešová? Musí řešit insolvence a hromadné žaloby

Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová má za sebou ve funkci jen dva týdny a už bychom mohli zavést pravidelnou rubriku, v níž bychom glosovali nejen její nápady, ale rovněž demonstrace proti ní.

Demonstrace se zřejmě promítly do vyšší volební účast tím, že probudily část lidí, kteří původně neplánovali jít k volbám. Ale zase: Těch necelých 30 procent hlasujících občanů také není zrovna oslnivé volební angažmá, jež by dotvrzovalo, že země žije revoltou nebo naopak odhodláním bránit premiéra.

Občanské protesty se ani nijak výrazněji nepromítly do zisků demokratických opozičních stran. Pouze Piráti a občanští demokraté si polepšili oproti minulým eurovolbám. Piráti mají o tři europoslance víc, když předtím neměli žádného. ODS vyrostla ze dvou mandátů na čtyři. Ale tandem STAN – TOP 09, jakož i lidovci, naopak o jeden mandát zchudli. To na výraznější překreslení politické mapy zatím nevypadá.

Z toho všeho ale nevyplývá, že by demonstrace neměly hluboké opodstatnění a minuly se účinkem. Již teď si mohou připsat jednu palmu vítězství. Ve víru volební kampaně totiž poněkud zaniklo, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová přistoupila prakticky na všechny požadavky organizátorů současných protestů.

Všechno v předstihu

Ovčáček: V demokracii se náměstí neustupuje. Minář: Benešová ohrožuje nezávislost justice

Jiří Ovčáček

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává další demonstraci proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Požaduje její demisi a sedm pojistek pro nezávislosti justice. Je potřeba ji hájit v ulicích, nebo jde o manipulaci davů, když stačí projevit svůj postoj v demokratických volbách?

Minulý týden se Marie Benešová na sněmovním kulatém stole zavázala, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož vzali demonstranti pod ochranu, zůstane ve funkci do roku 2024. Také slíbila, že během června předloží novelu zákona o státním zastupitelství, podle níž bude nejvyšší státní zástupce odvolatelný jen po kárném řízení.

A co je velmi důležité: Uvažované ohraničení funkčního období vedoucích státních zástupců by nemělo přivodit zemětřesení. Benešová ubezpečovala účastníky kulatého stolu, že výměny na postech budou rozloženy na několik let. Což je plán odstoupivšího ministra Kněžínka, k němuž se teď ministryně veřejně hlásí.

To všechno zní dost jinak, než když se Benešová zpupně vysmívala lidem na náměstích, že mnozí z nich ani neznají rozdíl mezi státním zástupcem a soudcem. Když ale teď ministryně vychází demonstrantům vstříc, hesla proti ní poněkud ztrácejí na průraznosti.

Jiří Leschtina: Šéfa žalobců Zemana může ministryně Benešová podříznout i v rukavičkách

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Odváží se nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová spolu s vládou odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

Lidé z iniciativy Milion chvilek pro demokracii by si proto měli ujasnit a říct jasně lidem, čeho vlastně nyní chtějí dosáhnout. A nebát se ani v pravý čas demonstrace ukončit, pokud usoudí, že víc se teď prosadit nedá.

Ať ale bude příští průběh občanských protestů jakýkoliv, už teď je jedno jisté. Podstatná část veřejnosti je schopna vyburcovat se prakticky ze dne na den k důrazné a vytrvalé obraně demokratických hodnot. Včetně něčeho tak zásadního a přitom pro běžné občany ne zcela srozumitelného, jako je nezávislost institucí právního státu.

Jiří Leschtina

A to všechno v předstihu, kdy svoboda justice ještě není bezprostředně ohrožena. Což představuje vcelku jasný vzkaz vládnoucí elitě: Zkuste si představit, co by se v těch ulicích dělo, kdyby jste opravdu zaútočili na justici nebo jinou klíčovou pojistku demokracie.

Autor je publicista

Spustit audio