Jiří Leschtina: Kterak vyděrač Filip zaklekl na premiéra Babiše

6. červen 2020

Prozápadně orientovaného ministra zahraničí Tomáše Petříčka komunisté atakují od okamžiku, kdy se stali nepostradatelnou výztuhou menšinového kabinetu.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Teď to vypadá, že se rozhodli přidusit rovnou premiéra Babiše a donutit ho bezskrupulózním vydíráním, aby Petříčka odvolal.

Čtěte také

V rozhovoru pro Radiožurnál připustil Filip, že mají dost velký seznam bodů, které by komunisté nepodpořili, pokud se Babiš nezbaví šéfa diplomacie. A na otázku, jestli o takovém seznamu ví premiér, Filip odpovídá:

„Panu premiérovi jsem řekl, jaké kroky budeme činit, aby bylo jasné, že my se nesmíříme s tím, že Česká republika v podstatě mluví o suverenitě státu, ale poklonkuje a realizuje politiku, která není v českém zájmu.“

Když už tedy Filip mluví o politice Petříčkova ministerstva jako o poklonkování, je dobré připomenout jednu věc. Už v půli května kategoricky žádal Filip rezignaci Tomáše Petříčka, který prý může za nárůst fašistických nálad v zemi.

Poslední ručitel prozápadní orientace vlády

Čtěte také

Komunistický šéf tak činil v rozhovoru pro ruský armádní deník Krasnaja zvězda. A to za situace, kdy Kreml stupňuje tlak na Českou republiku do obrátek nevídaných od pádu komunismu, zavání nejen poklonkováním, ale i torpédováním českých zájmů.

Při školení Babiše ze zahraniční politiky Filip v Radiožurnálu upadá do absurdna, když velebí někdejší RVHP, ve které na rozdíl od Evropské unie „nikdo nám nemohl nic nařídit“. Snad dodejme, že nám ani nikdo nic nařizovat nemusel. Tehdejší vedení KSČ se tlaku Moskvy podřizovalo zcela ukázněně a bezpodmínečně. V tom je dnes Filip v dokonalém souladu se svou mateřskou předlistopadovou partají.

Pro vygradování útoku na ministra zahraničí si Vojtěch Filip vybral vhodný čas. Sociální demokracie se nám rozkládá před očima. A sklízí tak hořké plody svého rozhodnutí vstoupit do vlády s hnutím ANO 2011, které v Poslanecké sněmovně už na plné obrátky rozjíždí čilý výměnný obchod s komunisty a okamurovci.

Čtěte také

Navíc se teď Petříček vzpamatovává ze spoluautorství dopisu, ve kterém s Karlem Schwarzenbergem a Lubomírem Zaorálkem zkritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Ze strany úřadujícího ministra to byl předčasný a značně nediplomatický přešlap. Toho samozřejmě využil prezident Zeman, aby k Filipově palbě připojil i svou hradní artilerii.

Jak hodně je ale Andrej Babiš vydíratelný komunisty? Nebude toho málo. KSČM například naznačila, že by nemusela dodat hnutí ANO hlasy nezbytné pro schválení výjimky v zákonu o evidenci skutečných majitelů, která by umožnila Babišovi dál tvrdit, že není vlastníkem Agrofertu. Ale jen svěřenských fondů, do kterých své podniky vložil. A tím pádem není ve střetu zájmů, neslučitelném s přílivem evropských dotací do jeho holdingu.

Není těžké si představit, jak komunisté staví premiéra před dilema: Tak buď Petříček z vlády, nebo spolu s opozicí schválíme zákon bez výjimky, bez které bude ministerský předseda v rejstřících odhalen jako majitel a konečný příjemce zisků a peněz z Agrofertu.

Jiří Leschtina

Je to i čím dál napjatější vztah českého premiéra s Bruselem kvůli jeho střetu zájmů, co z ministra zahraničí činí posledního ručitele prozápadní orientace této vlády. Bohužel i ručitele, kterému se čím dál víc bortí půda pod nohama.

Autor je publicista

Spustit audio