Jiří Leschtina: Když v rajónu řádí Kalousek

5. listopad 2013

Loučí se rabín na smrtelném loži se svým synem a říká: Synu prozradím ti největší tajemství života – za vším je Kalousek. Tak nějak by mohla znít aktuální variace na prezidentův židovský vtip, jenž se stal výstřelem k útoku na Lidový dům.

Vždyť po krachu Zemanova plánu na nepřátelské převzetí sociální demokracie jsme se od pučistů dozvídali, že v tom má prsty Kalousek, který chce prostřednictvím Michala Haška zasáhnout prezidenta. Polepšený atentátník Chovanec nám zase vysvětlil, že podpora Rusnokovy vlády byla od sociálních demokratů chybou, způsobenou strachem z návratu Kalouska. Do toho Andrej Babiš zdůvodňuje nechuť jít do vlády tím, že Kalousek udělá všechno, aby jeho hnutí rozložil, jako rozložil Věci veřejné. A i někteří občanští demokraté vidí svého hrobaře v Kalouskovi, který prý řídil vládu, namísto premiéra Nečase.

Na téhle démonizaci místopředsedy TOP 09, kterého v prezidentské kampani sliboval zastavit sám Zeman a po něm i jeho padlí apoštolové, je pozoruhodná jedna věc: Kritici nepřipomínají Kalouskovy skutečně vážné hříchy, jimiž přispěl k udržování politicko – ekonomických mafií, okrádajících stát o miliardy. Zřejmě proto, že mnozí z nich v tomhle jeli s ním.

Tak například proč Zeman ani Sobotka nikdy nevytasili na Kalouska jeho odmítnutí připojit se ke švýcarskému stíhání odsouzených manažerů Mostecké uhelné, kvůli němuž nemáme nárok získat ztracené miliardy zpět? Nepochybně proto, že to byla Zemanova vláda, která schválila zločinnou privatizaci dolů. A Sobotka? Ten jako ministr financí doporučil prodej plzeňské Škodovky Koláčkově společnosti Appian navzdory upozorňování diplomatů a BIS, že jde o podvodnou mrtvou schránku.

A proč se Andrej Babiš nikdy nezmínil o Kalouskově ochranné ruce nad přítelem Hávou, bývalým šéfem Omnipolu, který od státu inkasoval stamilióny za zprostředkování obchodů se zbraněmi? Možná proto, že sám Babiš považuje srůstání politiky a byznysu za něco velmi užitečného. Přinejmenším od doby, kdy díky kontaktům na Stanislava Grosse získal Unipetrol, ačkoliv za něj nabízel o tři miliardy méně než konkurenční britský uchazeč.

Zkrátka i potenciální koaliční spojenci Sobotka s Babišem se nějaký čas brodili bahnem doby, z níž teď vyrůstá kalouskovský přízrak. Navzdory tomu, nevyzpytatelní voliči jim dali příležitost a dostatečnou sílu, aby společně s lidovci přispěli k rekonstrukci státu, k níž se písemně zavázali oni sami i velký počet jejich poslanců. Pokud dokáží rychle vytvořit vládu, která by přijala řadu antikorupčních zákonů a vykázala prezidenta do patřičných mezí, mohlo by to alespoň trochu proměnit ponurou atmosféru ve společnosti.

A jestli Sobotkova koalice nevznikne a dál nám bude vládnout hradní nadělení? Však víte. Řádí nám v rajónu Kalousek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.