Jiří Leschtina: Když premiér a prezident žonglují s předčasnými volbami

2. červenec 2019

Premiér Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce opatrně připustil, že pokud sociální demokraté odejdou z vlády, mohlo by dojít na předčasné volby.

Den předtím se nechal slyšet prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, že pokud by Andrej Babiš ztratil nervy, jsou předčasné volby řešením.

Jan Vávra: Naše země směřuje k ústavnímu puči

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman by podle 36 procent lidí měl s výměnou na postu ministra kultury počkat na vyjasnění situace.

Což o to, v případě vládní či ústavní krize (a obojí u nás nazrává dech beroucím tempem) jsou mimořádné volby sice krajním, ale demokraticky nejčistším východiskem. Teď jde ovšem o to, jak demokraticky a čistě kalkulují s předčasnými volbami prezident a premiér

Z jejich strany může jít o koordinované zvyšování tlaku na sociální demokracii, aby kapitulovala a spolkla prezidentovo odmítnutí odvolat ministra kultury Antonína Staňka. S tím, že předčasný plebiscit shledá vedení sociální demokracie větší hrozbou pro další parlamentní existenci strany, než potupné vládní živoření v dusivém sevření Miloše Zemana a Andreje Babiše.

A pokud sociální demokracie přece jen odejde z vlády? Premiérské a prezidentské žonglování s předčasnými volbami může rychle skončit. A dojde k rekonstrukci kabinetu, opřeného pak o tichou podporu SPD a KSČM.

Babiš už není suverénem

Andrej Babiš tvrdí, že o hlasy SPD se rozhodně neopře. Jenže kolik váží slovo premiéra, oslabeného trestním stíháním, bruselskou analýzou jeho střetů zájmů i statisícovými demonstracemi, dunících voláním po Babišově demisi?

Lukáš Jelínek: Babiš vládne efektně, ale ne efektivně

Premiér Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny

Kdyby to bylo na voličích, vláda by nejspíš dostala šanci pokračovat.

Za této situace se stává klíčovým hráčem prezident. A ten si jen těžko nechá ujít potěšení sflikovat menšinovou vládu, závislou na hlasech extrémistů z SPD a KSČM. Což je něco, o čem Zeman mluví jako majstrštyku. Poprvé jsme to od něho slyšeli, když z Vysočiny neúspěšně tlačil Vladimíra Špidlu k jednobarevné vládě, podporované komunisty.

Přitom ale u Babiše existují jisté racionální důvody pro předčasné volby. Kdyby se dohodl s opozicí o rozpuštění sněmovny, a podpoře přechodného úřednického kabinetu, převzal by iniciativu při novém rozdání karet.

Samozřejmě by v takové vládě nemohl být ministerským předsedou. Jenže právě to by Babišovi umožnilo vykličkovat ze zdrcujícího konfliktu s Bruselem kvůli střetu zájmů, v němž vězí jako premiér s přetrvávajícími vazbami na holding Agrofert.

Petr Holec: ČSSD Zeman už zničil. Zničí i vlastní vládu?

Miloš Zeman

Sněmovní hlasování o nedůvěře vládě zopakovalo obvyklou ironii: zatímco opozice mířila na premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, nejvíc to celé zase odskákala ČSSD.

Babiš by se pak ocitl v roli, kterou si už vyzkoušel, když skončil jako ministr financí v Sobotkově vládě. Zbaven vládního břemene se potom vrhl střemhlav do volební kampaně a přesvědčivě vyhrál.

Což může být důvod, proč nemusí chtít urychlit volby demokratická opozice. Ale také si může uvědomit, že Andrej Babiš už není takovým suverénem jako před posledními volbami do Poslanecké sněmovny.

Tvrdý tlak uspíšených voleb by mohl ODS, STAN, TOP 09 a snad i KDU-ČSL přimět k nějaké formě předvolebního spojenectví. Včetně hledání přesvědčivého vůdce, který se nerýsuje v žádné z těchto stran. Ale může se vynořit z kvasu zrychlené napjaté doby, která vždy volá po vůdcích.

Jiří Leschtina

Ať už půjdeme k mimořádným nebo řádným volbám, tak to bude dost přehledný souboj. Na jedné straně demokratická opozice ať již realisticky sjednocená nebo furiantsky roztříštěná. A na straně druhé Babiš a kolem něj kroužící Filip, Okamura a zřejmě i Václav Klaus mladší.

A co bude v sázce? Nic menšího než příští podoba demokracie v České republice.

Autor je publicista

Spustit audio