Jiří Leschtina: Hledání šéfa boje proti monopolům? Hodně pokleslá fraška!

25. říjen 2020

Premiér Andrej Babiš po nedávném apelu protikorupčních organizací souhlasil, aby nový předseda antimonopolního úřadu byl vybrán v otevřeném výběrovém řízení.

Už po pár dnech to ale vypadá, že závazek ministerského předsedy se rychle mění v nedůstojnou blamáž. Fraškovitě působí už situace, kdy konkurz ještě ani nebyl vyhlášen, a už se veřejně skloňuje jméno možného vítěze – současného náměstka ministra vnitra Petra Mlsny.

Čtěte také

O dalších kandidátech nic známo není – ale pana Mlsnu už přijal v Lánech se vší pompou Miloš Zeman a mluvil o něm jako o velice vhodném kandidátovi.

To by v případě férové soutěže spíš mohlo Petru Mlsnovi přitížit. Vždyť žijeme v době, kdy důvodem k ostražitosti je už samotný fakt, že někoho takto vehementně tlačí Miloš Zeman a jeho okolí.

Loajální úředník

Petr Mlsna je zkušený státní úředník, který ve vysokých, většinou náměstkovských funkcích působil za vlád posledních čtyř premiérů. Od občanského demokrata Petra Nečase přes „hradního“ premiéra Jiřího Rusnoka, sociálního demokrata Bohuslava Sobotku až po ideově neuchopitelného Andreje Babiše.

Čtěte také

Rozsah Mlsnovy funkční použitelnosti je tedy bohatý a ponouká k závěru, že se nám tady nabízí rutinér s nepřebernou plejádou styků. Takový, který se umí domluvit s každým.

Vskutku ale v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který kontroluje veřejné peníze v řádech sta miliard, potřebujeme úředníka? Byrokrata každým coulem, kdy jeho úspěšná kariéra by nebyla možná bez neutuchající loajality k vysoko postaveným politikům nejrůznějšího ražení?

Anebo by teď antimonopolnímu úřadu prospěl jako šéf zkušený expert na veřejné zakázky nebo hospodářské soutěže, který není politicky zatížený letitým působením ve vládních strukturách? Který by stranou vlivu politiků či lobbistů dokázal řešit hlavní problém antimonopolního úřadu – přílišnou koncentraci rozhodování v rukou jeho předsedy?

Podivné výběrové řízení

Vstup takovéhoto kandidáta do soutěže ale prakticky vylučují nastavená kritéria konkurzu. Hlavně pak požadavek na bezpečnostní prověrku na stupni důvěrné, kterou musí mít uchazeč už v době podání přihlášky.

To ovšem zužuje výběr na elitní úředníky, kteří bezpečnostní prověrku mají. Jako například dlouholetý náměstek Petr Mlsna.

Kuriózně působí i složení výběrové komise. Je tříčlenná a usednou v ní personalistka Úřadu vlády, šéf odboru veřejných zakázek z Ministerstva pro místní rozvoj a státní tajemník Ministerstva vnitra.

Po nezávislém expertovi z akademické nebo soukromé sféry ani památky. Jak asi bude rozhodovat tenhle útlý sbor vládních úředníků, kdy kariéru každého z nich mají v rukou ministři nebo premiér?

Samozřejmě, veřejnost má nyní jiné starosti, než je hledání šéfa jednoho, i když klíčového dohledového úřadu státu. Na to také asi osnovatelé tohoto nedůvěryhodného tendru spoléhají.

Jiří Leschtina

Jenže každá pandemie jednou skončí a při odstraňování ekonomických trosek budeme potřebovat i dobře šlapající antimonopolní úřad. Už proto by měla opozice a lidé z občanských struktur tlačit vládu ke změně kritérií soutěže.

Koneckonců, než současný paskvil, to už by bylo důstojnější, kdyby vláda nic nepředstírala a rovnou si vybrala svého favorita.

Autor je publicista

Spustit audio

Související