Jiří Leschtina: Gigant Metrostav dostal tříletého zaracha. Čemu se ještě diví?

4. únor 2020

Tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách pro společnost Metrostav. Pět let natvrdo pro obchodního ředitele této firmy Jiřího Anděla. A pro jejího generálního ředitele Pavla Piláta tříletá podmínka.

Takový je nepravomocný rozsudek, který dopadl na Metrostav v druhém procesu s Davidem Rathem. Soudkyně krajského soudu Iva Říhová tak dost nečekaně rozhodla o trestu nejen pro manažery, ale i pro firmu jako takovou.

Čtěte také

Za to, že Pilát s Andělem nejenže nabídli Rathovi a jeho spolupracovníkům více než třicetimilionový úplatek, ale také že po dohodě s Rathem a spol. napsali podmínky veřejné soutěže svému Metrostavu na tělo.

A jako by se teď ve vzduchu vznášel jakýsi podiv nad tím, že takhle tvrdě to schytává největší stavební gigant v zemi. Koneckonců náměstek Jiří Anděl se v soudní síni vyjádřil vcelku bez skrupulí: „Řídit se zcela pravidly, tak nic nepostavíme.“

Zřejmě vedení Metrostavu, ale i dalších sedmi společností odsouzených v Rathově procesu úplně včas nedošlo, jak zásadně se změnila nálada v české společnosti. A to mimo jiné pod vlivem záběrů z května 2012, kde zásahovka zatýká Davida Ratha s krabicí od vína se sedmi miliony korun.

Metrostav a Agrotec

Čtěte také

Vždyť právě tahle kauza výrazně přispěla k volební vzpouře podstatné části veřejnosti proti tradičním stranám a vzestupu antisystémového hnutí ANO. Odklon voličů nejprve od ODS a s menším zpožděním od ČSSD byl hlavně projevem znechucení nad patologickým propojením obou těchto stran s byznysem, které vedlo k úplatkářství a parazitování na systému veřejných zakázek a dotací.

Zatím ale není vůbec jisté, zda Metrostav nakonec nevyvázne bez trestu. Kromě zpochybňování odposlechů jeho právníci sázejí na jednu únikovou cestu. Vyšlapala ji současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová. A to v době, kdy ještě jako poslankyně a zároveň členka advokátní kanceláře, obhajující Metrostav, prosadila právní kličku do zákona o trestní odpovědnosti firem.

Čtěte také

Podle této novely k osvobození od žaloby stačí, aby obviněné společnosti doložily, že mají důkladné vnitřní mechanismy a etické kodexy, kterými se korupčnímu jednání svých zaměstnanců snažily předejít. Však také již ředitel Pilát u soudu řekl, že všichni lidé ve firmě, včetně jeho samého, procházejí pravidelnými školeními, jak se chovat, aby neporušili zákony.

Soudkyně krajského soudu Iva Říhová ale zjevně dospěla k závěru, že etický kodex ani protikorupční školení nemělo kýžený dopad hned na dva nejvyšší manažery Metrostavu.

Teď bude na Vrchním soudu, aby vyhodnotil, jestli osobní selhání Piláta s Andělem lze vztáhnout na celou firmu. A zda důkazy svědčí o tom, že ve firmě panovalo všeobecnější povědomí o tom, že se její vedení zaplétá s hejtmanem Rathem a jeho lidmi do úplatkářských sítí a manipulací veřejného tendru.

Jiří Leschtina

Vlastně bude hodně zajímavé sledovat, jak celý proces s Metrostavem nakonec skončí v zemi, v jejímž čele jako premiér stojí zakladatel jiného gigantického podniku Agrofert, který hladce vyhrál už slušnou várku veřejných zakázek.

Pravda, jeho firma Agrotec také byla obviněna z manipulace s veřejným tendrem. Hladce však vyvázla ze všech podezření. A to jen díky únikové novele Marie Benešové.

Autor je publicista

Spustit audio