Jiří Leschtina: Fiala objímá balvany minulosti

28. březen 2014

Těžko asi můžeme žádat po politické straně, která nám zaniká před očima, aby se chovala a jednala úplně racionálně. Avšak urputnost, s jakou se ODS drží svých balvanů minulosti, které ji stáhly na dno, je svým způsobem obdivuhodná.

Není jistě nutné, aby nové vedení kudy chodí, dštilo síru na předchozího předsedu. Ale jistá dávka pudu sebezáchovy by velela nepřipomínat příliš Petra Nečase, který to dopracoval k zaslouženému pádu. Leč Petr Fiala a jeho lidé za expředsedu bojují, spílají vrchnímu státnímu žalobci Ištvánovi, ostentativně podávají stížnost k Ústavnímu soudu. Což upomíná na doby, kdy ODS, jakmile cítila ohrožení, měnila se v sektu s nenávistnou rétorikou.

Své balvany si Fiala přivalil i do týmu odborných poradců, kteří mají „stínovat“ úřadující ministry. Najdeme tam Martina Kubu nebo Pavla Blažka. Což šéf ODS vysvětlil tím, že jde o bývalé úspěšné ministry, kteří „nemohli dokončit práci ve svých rezortech.“ Proč ji ale nemohli dokončit? Protože veřejnost také jejich působení ocenila osmi procenty hlasů.

Čtěte také

Zvlášť divná je Fialova sázka na Kubu, kterého voliči z prvního místa kandidátky katapultovali mimo parlament. Dali jasně najevo, co si myslí o jeho propojení s „knížetem z Hluboké“ Pavlem Dlouhým, i cestách evropských dotací, které pod Kubovou taktovkou nebývale často končily právě v Hluboké nad Vltavou.

Jestliže Fiala vytahuje tohoto muže na světlo, vystavuje se podezření, že ustupuje Kubovým spojencům v pozadí. Zkrátka to vypadá, že šíbři typu Dlouhého, pokud neodešli ze strany, se stáhli, ale jejich vlivové agentury dál jedou na plné obrátky.

Skutečným napřáhnutím k harakiri ale je přizvání Václava Klause mladšího coby stínového ministra školství. Vždyť co se týče politických názorů a postojů, je Klaus junior věrnou kopií bývalého prezidenta. Od kritiky topolánkovského vedení, kvůli němuž ze strany odešel. Až po xenofobní prsknutí na „odrodilce“ Schwarzenberga v prezidentské kampani, kdy Klausova familie nevkusným způsobem podporovala Miloše Zemana.

Václav Klaus mladší mluvil o výběru základní školy

A pokud dnes v souvislosti s ukrajinskou krizí Klaus mladší mluví o vládě jako o „patolízalech některých světových mocností“, pak za tím slyšíme prezidentského důchodce z hanspaulské vilky. Symboly ale v politice hrají svou roli a návrat Klause juniora těžko může být vnímán jinak než jako nostalgie po klausovské ODS v její nejrigidnější podobě.

V inzerátu, který proběhl českými deníky, Petr Fiala ubezpečuje: Chceme být zase tou pravou ODS. Jaké období má vlastně na mysli? Kdy byla ODS tou pravou? Za Klause, který stranu rozvrátil, nebo za Topolánka či Nečase, kteří se od něj nedokázali odpoutat? Zdá se, že Fiala ještě úplně nepochopil, že v minulosti téhle strany, žádný zázračný lék na vzkříšení ODS nenajde.

Spustit audio