Jiří Leschtina: Deratizace brněnského ANO? Stoka spíš zůstane stokou

20. červen 2020

Předsednictvo ANO posvětilo Andreji Babišovi jeho plán, jak z jedné vody načisto rozpustit a znovu napustit brněnskou organizaci, čítající dvě stovky členů.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Spustilo tak jednorázovou stranickou čistku, která svou masovostí nemá v politické historii novodobého Česka obdoby. Na jednu stranu nepostrádá rozprášení brněnské filiálky nejsilnější vládní strany logiku. Korupční skandál jejích městských funkcionářů Jiřího Švachuly a Petra Liškutina a podezření z napojení části brněnského ANO na organizovaný zločin se rozrostly do obrovských rozměrů.

Čtěte také

Podle státního zástupce Radka Mezlíka měla zločinecká skupina kolem někdejšího místostarosty radnice Brno-střed Jiřího Švachuly nezákonně ovlivnit sedmadvacet zakázek. Samotný Švachula podle žalobce přijal za manipulace s městskými zakázkami úplatky ve výši minimálně 47 milionů korun. V tomto procesu je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy. To všechno mluví pro zásadní politickou deratizaci brněnské enklávy ANO.

Spíš to ale vypadá na jednu z nejzáludnějších mystifikací předsedy hnutí ANO. Vždyť o tom, kdo bude po hromadném vyhazovu znovu přijat, nakonec přece nebude rozhodovat nově zvolené vedení krajské organizace, ale – neomezený vládce hnutí Andrej Babiš.

A jak asi jinak než prostřednictvím místopředsedy Jaroslava Faltýnka, který už dokáže pohlídat, aby prověrky a přijímání (staro)nových členů proběhly ne až tak podle antikorupčních kritérií, ale hlavně podle míry loajality a ochoty slepě sloužit politickým i byznysovým zájmům šéfa hnutí.

Dvě Efka

Čtěte také

Pokud by chtěl Babiš jít na dřeň a skutečně se zbavit lidí odpovědných za obludný skandál brněnského ANO, pak by musel vymést ze strany především Jaroslava Faltýnka.

Stále více členů hnutí totiž veřejně poukazuje na to, že to byl právě Faltýnek, kdo na jaře 2014 režíroval nečekanou invazi sedmdesáti nových členů do brněnské organizace. Včetně hlavního protagonisty úplatkářské aféry Jiřího Švachuly, který byl stejně jako mnozí další příchozí přijat bez půlroční čekací lhůty a bez podpisu odpovědných dohlížitelů na přihlášce.

„Oni nám je tam všechny takto vsadili, že prý je musíme přijmout, úplně obešli stanovy. Protestovali jsme, ale marně,“ vzpomíná například tehdejší předsedkyně místní organizace Brno-střed Marie Škárková.

Čtěte také

A pokud k tomu přidáme, že do brněnského ANO přivedl Faltýnek i svého syna Jiřího, se kterým figuruje v policejních odposleších? Například když Švachula rozebírá odvádění provizí dvěma „Efkům“ z brněnských veřejných zakázek.

Pak se ovšem představa, že právě Faltýnek asistuje u antikorupčního očišťování brněnské filiálky, jeví jako hodně cynické pojetí stranické očisty.

Nepřipustím, aby aféry v kraji ničily mou práci, prohlásil Babiš po vypuknutí skandálu. Vlastně tak bezděky potvrzuje, že hnutí ANO je hlavně a jen jeho dílem, určeným k oligarchické expanzi a protlačování zájmů svého zakladatele.

Jiří Leschtina

Každý tvůrce ale nese za své dílo rozhodující odpovědnost. A pokud Babiš pojímá a řídí své hnutí jako absolutní monarcha, nese i absolutní odpovědnost za brněnský marasmus, o kterém musel vědět dávno před zásahem policie. V tomto směru je Babiš sám největším ničitelem své práce.

Autor je publicista

Spustit audio