Jiří Leschtina: Babišův tah Ondráčkou

25. listopad 2013

Babišův návrh na obsazení funkce ministra vnitra ředitelem české pobočky Transparency International Davidem Ondráčkou vypadá téměř jako uskutečnění jednoho snu Václava Havla. Toho o stranách, nasávajících živiny z bohatě strukturované občanské společnosti. Anebo také jako naplnění nejčernějších můr jeho prezidentského následníka o věčně kibicujících „NGOistech“, deroucích se k moci, aniž by šli do rizika volebního klání.

Ať už se ale díváme na Ondráčkovu vládní roli jakkoliv, jedno je jisté. Právě on je jednou z hlavních postav protikorupčních iniciativ sdružených v Rekonstrukci státu. V osobě Ondráčky by pronikl do vlády zástupce nové generace aktivistů, jejichž metodou není poutání se k bagrům nebo ke stromům, ale důsledné a neodbytné vyjednávání s politiky o podpoře účinných zákonů proti korupci.

V tom se iniciátoři Rekonstrukce státu liší od signatářů výzev Impuls 99 nebo Děkujeme, odejděte, kteří volali po „návratu slušnosti, morálky a politické korektnosti,“ nebo vyzývali Klause a Zemana k odchodu z politické scény. Jejich následovníci už nebojují obecnými apely ale konkrétními paragrafy a praktickými požadavky, před nimiž se politikům těžko kličkuje.

Teď jde však o to, jak vážně to s Ondráčkovou nominací myslí Andrej Babiš. Poté, co pro ANO vybojoval ministra financí, těžko se sociální demokraté vzdají vnitra, které Bohuslav Sobotka označil za stejnou prioritu. Tím spíš, že Babiš vypálil Ondráčkovo jméno bez jakékoliv dohody a tak trochu jako diktát, který budoucího premiéra staví spíš do role zaměstnance Agrofertu.

Což vzbuzuje podezření, že ze strany Babiše jde o další exhibici před voliči. Hleďte, jak vážně to myslím s bojem proti mafiánům. Ale ti paskřivci z matrixu to hatí ze všech sil.

Na současném vyjednávání o koalici je zarážející jedna věc. Strany se veřejně přou o daňovou politiku, přiznávání majetku nebo církevní restituce. O čem ale nepadlo ani slovo – to bylo devět zákonů, které Rekonstrukce státu připravila nebo nad nimi drží patronát. Že by byla tak bukolická shoda například na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na firmy s městskou či státní účastí, zlatých to dolů pro korupčníky?

Když se nedávno sešli zástupci Rekonstrukce státu se špičkami sociálních demokratů, už zase slyšeli důvěrně známé námitky. Tyhle zákony se musí řádně prodebatovat a promyslet. Což je taktika, pomocí níž poslanci zmrazili ve sněmovně například zákon o povinném zveřejňování smluv na internetu.

Zatím nevíme, zda se obdobná „pospolitost špinavých rukou“, jak říká filozof a právník Jiří Pribáň, nevyklube navzdory slibům nových politických hvězd i v nové sněmovně. I proto zůstává role Davida Ondráčky a dalších lidí z Rekonstrukce státu spíš mezi těmi „kibicujícími NGOisty“, kteří straší ve snech nejen jednoho bývalého prezidenta.

Spustit audio