Jiří Leschtina: Babiš v kalných vodách orbánovského populismu

6. květen 2019
Agrofert

Premiér Andrej Babiš v poslední době přitvrzuje v kritice Evropské unie. Po migračních kvótách, které již vyčpěly, si bere na paškál čerpání a přidělování eurodotací.

Což od politika, v jehož svěřenských fondech se nachází Bruselem dotovaný holding Agrofert, spíš připomíná řeč o provaze v domě oběšencově.

Budeme se ptát, zda Agrofert čerpá dotace z českých peněz, říká Vít Rakušan z hnutí STAN

Vít Rakušan, (STAN) - Starostové a nezávislí

Měli bychom mít premiéra, který hájí zájmy České republiky a u kterého dlouhodobě nehrozí střet zájmů. V rozhovoru s Marií Bastlovou na to upozorňuje starosta Kolína, poslanec a první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Ten v rozhovoru s Marií Bastlovou potvrzuje, že chce kandidovat na předsedu STAN.

„Odmítáme, aby nám Evropská komise diktovala, jaké peníze a na co máme čerpat. My chceme rozhodovat, kam ty peníze půjdou, oni nám nebudou diktovat nějaké programy, workshopy, analýzy,“ hřímá český premiér.

Tak nějak už ale zapomíná dodat, že například v zemědělském byznysu, z něhož vystartoval do politiky, nerozhoduje o rozdělení dotací Brusel, ale náš Státní zemědělský intervenční fond.

Tady se přitom hraje se o astronomické částky. A to i v případě skupiny Agrofert. Jak zjistil server iROZHLAS.cz, jen loni získal Babišův mateřský holding 903 milionů korun. A to i přesto, že fond vyplácení některých dotací stopl kvůli vyšetřování Evropské komise, která zkoumá, zda se premiér coby zakladatel a konečný příjemce zisků svěřenského fondu neocitá ve střetu zájmů.

V orbánovských vodách ublíženeckého nacionálního populismu

Babiš se těžko může zdržet rozhodování o dotacích, Agrofert by měl postavit do ofsajdu, říká Telička

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička zvolený za hnutí ANO

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) tři způsoby, jak by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Buď má zpřetrhat své i rodinné vazby na holding, nebo zajistit, aby Agrofert přestal přijímat evropské dotace, případně se zdržet účasti na některých rozhodnutích.

Pokud Andrej Babiš mluví o diktátu Evropské komise při rozdělování peněz, pak nás zatahuje do říše chimér. Realita je taková, že spíš Bruselu navzdory si český stát počínal a dál počíná značně svévolně při ovlivňování toku evropských dotací.

Když zůstaneme u zemědělského dotačního byznysu, odstrašujícím příkladem je Evropou financovaný Program rozvoje venkova, jehož smyslem je podporovat malé a střední farmáře. Ti ale notně ostrouhali.

Jak uvedl týdeník Respekt, v rámci programu šlo v letech 2014 až 2017 na zemědělské investice 7,7 miliardy korun. Z toho více než čtyři pětiny získala tisícovka největších zemědělských firem.

Babiš jako beneficient svěřenského fondu může ovlivňovat Agrofert, vysvětluje právník Rozehnal

Andrej Babiš

Evropská komise aktuálně posuzuje, zda je český premiér ve střetu zájmů kvůli svému vztahu k holdingu Agrofert. Podle světových deníků Guradian a Le Monde ze zprávy eurokomisařů vyplývá, že Andrej Babiš v tomto ohledu porušuje evropskou legislativu, protože své vztahy k firmě nepřerušil úplně. Hrozí Česku, že bude musit vrátit miliardy, které Agrofert dostal z evropských fondů?

O krátkých prstech Bruselu svědčí i rozdělování evropských peněz na úrovni krajů, kde se dotace často staly kořistí politiků napojených na podnikatelské podsvětí. Zvlášť rozbujelou mafii odhalil v severních Čechách bývalý úředník regionální rady ROP Severozápad Leo Steiner, díky němuž nyní stojí před soudem politické špičky Ústeckého kraje včetně exhejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové.

Jen připomeňme, že ve službách Ústeckého kraje tehdy pracovala advokátka Marie Benešová, která na pokyn Vaňhové podala na Steinera trestní oznámení pro pomluvu a šíření poplašné zprávy. Což nebránilo premiéru Babišovi, aby Benešovou jmenoval ministryní spravedlnosti a mluvil o ní jako o zdatné bojovnici proti korupci.

To všechno dává Babišově boji proti Bruselu až tragikomický nádech. Český premiér se dostal do úzkých kvůli podezření ze střetu zájmů i z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, což evropské úřady berou se vší vážností. V Německu se stal terčem reportáží, ale i satiry, která už staví do ostudného světla i Českou republiku.

Jiří Leschtina

Nejde tedy o žádný diktát Bruselu, ale o obranu pravidel v rozdělování peněz občanů evropských zemí. Jedním ze symbolů dotačních machinací není pro západní Evropu už jen maďarský premiér Viktor Orbán, ale také český ministerský předseda.

Což Andreje Babiše žene do orbánovských vod ublíženeckého nacionálního populismu. A jde o to, zda se mu do kalných proudů podaří zatáhnout i zemi, v níž vládne.

Spustit audio