Jiří Leschtina: Babiš polévá komunisty živou vodou

24. leden 2019
Poslanci KSČM a ČSSD hlasují o zdanění církevních restitucí

Bere dech lehkost, s jakou Komunistická strana Čech a Moravy s pomocí ANO, ČSSD a SPD protlačila sněmovnou svůj zvrhlý návrh na zdanění církevních restitucí.

Jejich triumf prakticky znamená, že právě teď, po 30 letech se komunisté vrací k moci. A činí tak způsobem sobě vlastním – podkopáváním práva, spravedlnosti i obecné morálky.

Petr Hartman: Hříšníky ze sněmovny může umravnit ústavní soud

Hlasování o novele zákona o církevních restitucích na schůzi Poslanecké sněmovny, vepředu stojící šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik

Ve sněmovně se nachází 106 hříšníků. Právě tolik poslanců bylo ochotno zvednout ruku a souhlasit se zdaněním peněžitých náhrad týkajících se církevních restitucí.

Vždyť, co je to jiného, než výsměch spravedlnosti i morálce, když komunistická strana prosadí dodatečné zdaňování dříve uzákoněných finančních náhrad za církevní majetek, o který církev důsledně ožebračili – právě komunisté?

Co je to jiného než vyvlastňovací novela, když stát jejím schválením jednostranně vypovídá závazné smlouvy o vyplácení těchto náhrad, které s jednotlivými církvemi uzavřela vláda Petra Nečase?

Skutečnost, že komunisté takto promyšleně zaútočili na jedno z nejcitlivějších míst demokracie – právní stát, nepřekvapuje. Proč jim ale v tom pomáhá ČSSD? Strana ze 140letou demokratickou tradicí, kterou Gottwaldova strana zlikvidovala stejně nemilosrdně jako církevní a řeholnické řády?

Už jsou tady zas!

Sociální demokraté svůj postoj vysvětlují tím, že vždy tvrdě bojovali proti zákonu o církevních restitucích. To jistě, svůj zápas s premiérem Nečasem v parlamentu ale prohráli.

Petr Hartman: Jak dlouhá bude komunistická radost ze zdanění církevních restitucí?

Vláda nemá přehled o stavu církevních restitucí. Na snímku kostel sv. Václava ve Zvoli na Žďársku (ilustrační foto)

Komunisté dovedou svůj boj za zdanění peněžitých náhrad vyplácených církvím do úspěšného konce. Alespoň co se prosazení příslušného zákona týká.

Stejně tak neuspěli u Ústavního soudu, u něhož zpochybnili výši náhrad. Konstituční tribunál ale neshledal v použitém výpočtu žádnou „libovůli či omyl zákonodárců“.

Až do toho okamžiku to byl ze strany sociální demokracie zcela regulérní politický boj s využitím všech opozičních zbraní.

Nyní se ale spolčila s komunisty a extremisty v jejich tažení proti samotné podstatě ústavní demokracie. Čímž ale ztrácí zbytky renomé slušné a věrohodné strany, která si i přes svůj současný volební propad zaslouží, aby si zachránila parlamentní kůži.

Co ale dodalo preferenčně stejně podvyživeným komunistům křídla k novému mocenskému rozletu? Nepochybně tím, kdo polil Vojtěcha Filipa a jeho partaj živou vodou, je premiér.

Církevní restituce nejsou nadsazené, říká Roman Češka

Dveře od kapličky

Církev je dnes ve velmi podobné situaci, jako byla kdysi privatizace – přenastavuje se systémové prostředí. To jsou slova bývalého předsedy Fondu národního majetku Romana Češky, který dnes působí jako ekonom Arcibiskupství pražského.

Andrej Babiš vydal vládu do rukou KSČM, když odmítl naléhání většiny parlamentních stran, aby kvůli svému trestnímu stíhání přenechal šéfování kabinetu jinému politikovi z hnutí ANO. A umožnil tak vznik nějaké vlády většinově podporované demokraty.

Dění kolem zdaňování církevních náhrad ukázalo, jak tvrdě drží komunisté Andreje Babiše pod krkem. Sněmovní rozpočtový výbor doporučil - a to i hlasy poslanců za ANO - odložení platnosti komunistické novely na rok 2021.

Stačilo ale, aby komunisté nespokojeně zamručeli, a ten samý den šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek veřejně ubezpečoval KSČM, že platí dohodnutý rok 2020.

Podvolením se obou vládních stran komunistickému církevnímu diktátu ale nic nekončí. Komunisté ucítili podmanivou vůni dávno ztracené moci a budou žádat další a další ústupky, další posun vládní politiky ke své ideologii minulosti.

Jiří Leschtina

Kam až zajdou se svými ultimáty? K odvolání našich vojáků se zahraničních misí? Nebo rovnou k výměně ministra zahraničí za milovníka východních despocií?

Možná tenhle mocenský holport s oligarchou komunistům zachrání v příštích volbách parlamentní existenci, možná ne. Ale pro dnešek platí: Už jsou tady zas!

Spustit audio