Jiří Leschtina: ANO se dál bije za podnikatelské blaho svého předsedy

4. červen 2022

V minulých dnech nabral na obrátkách spor mezi vládními stranami a hnutím ANO kvůli novele zákona o evidenci skutečných majitelů. Jejím urychleným přijetím totiž Evropská komise podmínila vyplácení 180 miliard korun z Národního fondu obnovy. Už tato úctyhodná výše dotací by se měla stát popudem k odložení stranických půtek. Takhle to ovšem v našich politických luzích a hájích pořád ještě nefunguje.

Čas běží, novelu je třeba schválit do konce září, kdy by měly začít z Bruselu proudit první dotační miliardy. Přesto hnutí ANO odmítá projednání novely v urychleném režimu a její odhlasování už v prvním čtení. A leccos se vyjasní po zjištění, co vlastně Babišova formace nabízí jako kompromis k odblokování sporu.

Čtěte také

Hnutí ANO požaduje vyškrtnutí jedné miniaturní formulace, podle které lze za skutečného majitele považovat nejen držitele více než 25 procent akcií podniku, ale také osobu, která „má přímé nebo přímé právo na podíl ze zisku“.

A jsme hned u předsedy hnutí ANO. Andrej Babiš by tak měl být podle tohoto ustanovení uváděn jako skutečný majitel Agrofertu, a to i když ho vložil do svěřenského fondu. Schválením novely by tak měla definitivně puknout skořápka svěřenského fondu, do které Babiš ukryl svůj holding, aby mohl vypouštět mlhu a mystifikovat veřejnost, že mu v Agrofertu nepatří ani špendlík. A tudíž se ho netýká střet zájmů, zakazující členům vlády podnikat.

Babiš jako skutečný vlastník

Jako premiér neváhal Česko zatáhnout do zničujícího sporu s Evropskou unií, která ve svém auditu označila Babiše jako skutečného majitele Agrofertu. Protože ve svěřenském fondu vystupuje jako zakladatel a zároveň jako ten, komu plynou zisky a komu se má posléze vložený majetek vrátit.

Čtěte také

Tento problém ovšem vyřešily parlamentní volby, které premiéra Babiše poslaly do opozice. Voliči tak zažehnali nebezpečí, že Česko se pod vedením Babiše, válčícího kvůli střetu zájmů s Bruselem, začne vzdalovat Západu a po vzoru Maďarska přibližovat Moskvě, kde se otevírala náruč diktátora Putina. Jak by se takový vývoj v případě dalšího Babišova volebního vítězství promítl do postoje jeho vlády k ruské agresi na Ukrajině – to je snad lepší si ani nepředstavovat.

Proč ale hnutí ANO i nyní brojí proti paragrafu odhalujícímu Babiše jako majitele Agrofertu? Podle současného zákona o střetu zájmů nesmí být veřejní funkcionáři včetně poslanců provozovateli televizního vysílání ani vydavateli periodického tisku. Takže v okamžiku, kdy bude Babiš evidován jako skutečný vlastník průmyslového impéria, nebude již moct kličkovat před povinností buď prodat svůj vydavatelský dům Mafra, nebo opustit sněmovnu.

Jiří Leschtina

A to tím spíše, že koalice hodlá dál prosazovat návrh na uzákonění postihů za obcházení této povinnosti, od kterého nyní ustoupila, aby ve sněmovně prošlo znovuotevření majetkových přiznání politiků veřejnosti.

Co ale především prozrazuje umanutý boj proti vlastnickému paragrafu o samotném hnutí ANO? Že se ani v opozici nepřestává bít za soukromé podnikatelské blaho svého předsedy. Však také kvůli tomu si Babiš tuto politickou divizi Agrofertu pořídil. A nehodlá na tom nic měnit.

Autor je publicista

Spustit audio