Jiří Leschtina: Anatomie zpackaného puče

31. říjen 2013

Debakl „lánského atentátu“ na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, o který se pokusil prezidentův spojenec Michal Hašek, je tak naprostý, že vzbuzuje otázku: Jak je vůbec možné, že Miloš Zeman, mnohými považovaný za nedostižného politického stratéga, zosnoval tak zpackaný puč?

Odpověď může být poměrně jednoduchá: Zemanovy schopnosti odhadnout situaci a myslet, jak se s oblibou říká, na několik tahů dopředu, jsou už delší dobu přeceňovány.

Co se vlastně Zemanovi od příchodu na Hrad povedlo? Navzdory stranám ve sněmovně si sestavil vlastní vládu. Tomu však nemohl nikdo zabránit vzhledem k širokým mantinelům ústavy. Kabinet už ale nezískal důvěru poslanců, a když prezident nejevil ochotu rychle jmenovat nového premiéra, sněmovna odhlasovala předčasné volby. Což tedy nebyl Zemanův záměr, jakkoliv tvrdil opak. Naprostý krach jeho strany ve volbách pak jen dovršil sérii proher.

Po vyhlášení výsledků musel být prezident v šoku. Jen tak si lze vysvětlit, že na zámku v Lánech zavelel čtveřici spiklenců k okamžitému svržení Sobotky. Vždyť popravovat předsedu vítězné strany, který ještě visí na billboardech, v atmosféře nabité doznívajícími volebními emocemi, to je vrchol diletantismu. A není divu, že se atakovanému Sobotkovi dostalo nečekané podpory ze stranické základny, od voličů i nevoličů sociální demokracie. A to v takové intenzitě a bezprostřednosti, o jaké mohl ve volební kampani jen snít.

A pak tu máme obraz prezidenta, který namísto aby státnicky usiloval o rychlé sestavení vlády, schází se pod rouškou noci s budoucími atentátníky. Za časů Miroslava Šloufa se to přece jen dělalo jinak. Decentní schůzky poradce se spojenci, předání instrukcí, akce... A Miloš Zeman u ničeho nebyl, nic neviděl, neslyšel. Prostě se teď naplno ukázalo, jak moc prezidentovi chybí jeho mistr na špinavou práci.

A tak jen pár dní na to, co musel odepsat vlastní stranu, přichází prezident o dva své nejdůležitější spojence v řadách ČSSD – Michala Haška a Zdeňka Škromacha. Poté, co se naprosto odvařili zatloukáním lánského dostaveníčka, mají oba pro něj hodnotu naslepo vystřelených nábojnic.

A sociální demokracie? Pro ni se teď otevírá šance využít prezidentova oslabení a odpoutat se od svého expředsedy, který ji dovedl na vrchol, ale od té doby krok za krokem pracuje na jejím zničení. Pokud se Sobotkovi skutečně podaří domluvit nějaký koaliční model za účasti Babišova hnutí ANO a Bělobrádkových lidovců, možná čeká prezidenta pro něj jistě nezapomenutelný akt: jmenování Bohuslava Sobotky premiérem.

Samozřejmě, jednání s nevyzpytatelným Andrejem Babišem mohou dospět k netušeným komplikacím. A na každé Sobotkovo klopýtnutí budou dychtivě čekat prezident i jeho notně otřesená pátá kolona v Lidovém domě. Jenže teď už proti nim nebude stát ten nevýbojný chlapec s rovnátky, ale bojem trénovaný politik, který dokázal odrazit zákeřný útok hradní síly, ještě nedávno označované za neporazitelnou.

Spustit audio