Jiří Leschtina: A co mediální rady? Nastal čas změnit systém jejich volby

21. listopad 2021

Určitě není na škodu si po volbách připomínat, čemu jsme také před lidovým plebiscitem hleděli v ústrety. Například jak málo chybělo k odvolání generálního ředitele České televize a jejímu ovládnutí populistickými a extremistickými silami sněmovní poslanecké většiny ANO, SPD a komunistů zaštítěné prezidentem, který nepokrytě volal po hlavě Petra Dvořáka.

Vše tehdy směřovalo k závěrečné zteči Kavčích hor. Rada České televize si otevřela cestu k odvolání ředitele, když přijala usnesení, že Dvořák porušil povinnosti stanovené zákonem. To zdůvodnila dost chatrnou záminkou, že osobně neodpověděl radě na jednu ze stížností, ale nechal odpoveď na jednom ze svých ředitelů.

Čtěte také

Ve sněmovně pak byla na spadnutí volba čtyř nových členů Rady České televize, která měla upevnit většinu potřebnou pro Dvořákovu likvidaci.

Hlavním důvodem, proč nakonec k této volbě nedošlo, ani tak nebyla obstrukční taktika demokratické opozice. Ale spíš to, že Andrej Babiš na poslední chvíli couvl v obavách před občanskou bouří, kterou by mohl generální útok radních na Dvořáka těsně před volbami vyvolat. Ale netřeba pochybovat o tom, že by v případě volebního vítězství „antikavčích“ sil byla odložená Dvořákova poprava promptně vykonána.

Čas na změnu

Vítězství demokratů ve volbách otevírá unikátní šanci na změnu systému volby do mediálních rad veřejnoprávní televize i rozhlasu. Jde o to, jestli varovná situace z konce minulého volebního období vyburcuje Poslaneckou sněmovnu k zásadnímu kroku: Tedy jestli její zákonodárci najdou dost zodpovědnosti k rozmělnění svého monopolu na volbu radních, který vždy bude svádět k porcování mediálních rad pod zákulisní taktovkou momentální sněmovní většiny.

Určitou naději vzbuzuje závazek v koaliční úmluvě nastupující vlády, že pětikoalice do systému volby rad veřejnoprávních médií zapojí Senát. To má své opodstatnění už jenom proto, že neexistuje uspokojivá odpověď na otázku, proč by měla být nadále ze hry horní komora, jejíž členové mají od voličů přímý mandát z většinové volby.

Co s nimi

Čtěte také

Jak ale nyní naložit se současnou Radou České televize, která se zatím z patnácti členů smrskla na devítihlavé torzo? Zhruba dvě třetiny zbylých radních se přitom tak či onak podílely na systematické šikaně vedení České televize a kypření půdy pro hladké odvolání jejího ředitele.

Jsou tedy do jisté míry pochopitelné hlasy, které volají po tom, aby vítězové voleb neprodleně odvolali celou televizní radu a zvolili novou. Namísto toho, aby současnou radu nová sněmovna doplnila demokratickými radními.

Samozřejmě pro leckoho může být lákavá představa rázného zúčtování s radními kočírovanými ANO a SPD, kteří škodili na každém kroku. Je však otázkou, jestli by poslanci měli marnit čas zdlouhavým procesem odvolávání nynější a konstituováním nové rady podle současných pravidel.

Anebo jestli by se zákonodárci raději neměli soustředit na urychlené zpracování a přijetí nového zákona o mediálních radách, který by do hry vtáhl Senát. A teprve podle této normy zvolit nové mediální rady, mandát těch současných by přitom skončil s nabytím účinnosti nového zákona.

Jiří Leschtina

Tento postup nemusí být vnímán jako dostatečně radikální. Zato by byl elegantnější a hlavně racionální.

Autor je publicista

Spustit audio

Související