Jiří Hlaváč: Zpěvák si sám mši nezazpívá, hudebník nezahraje

23. prosinec 2020

Pospolitost je jedním ze základních rysů celého období Vánoc. A tato situace se už v budoucnu nedá nahradit, už se to stalo. Profesor, hudebník a pedagog Jiří Hlaváč reaguje na letošní restrikce kvůli omezení šíření koronaviru.

Předvánoční a vánoční čas je v křesťanské kultuře spojený s hudbou, adventními koncerty a mšemi. Letos je ale výjimečná situace – kvůli opatřením a restrikcím, která mají omezit šíření koronaviru, jsou akce zakázané nebo je počet návštěvníků výrazně zredukován.

Čtěte také

Vyjádření pospolitosti

Například vstupenky na půlnoční mši v pražské katedrále Svatého Víta lidé rozebrali za jeden jediný den. Jak nucené ztišení vnímá samotný hudební svět? „Je to komplikované,“ reaguje v pořadu Jak to vidí…klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč.

„Před několika dny jsem se potkal s varhaníkem svatovítského chrámu Josefem Kšicou a on se zmínil o tom, že se půlnoční mše uskuteční. Gratuloval jsem mu a říkal, že to není jen tradice, je tam i určité vyjádření pospolitosti,“ míní Jiří Hlaváč.

Vnitřní očista

Vrací se i k zážitkům z dětství, kdy chodíval s dědečkem varhaníkem pravidelně na půlnoční mši do kostela ve Zlíně. „Zpěváci ze sboru a i ti, kdo seděli v doprovodném orchestru, to považovali za vrchol celoročního snažení. Bylo evidentní, že se vidí strašně rádi, a že chtějí dát těm, kteří do kostela přijdou, své vyjádření a poděkování a tudíž hudební dárek,“ zamýšlí se Hlaváč. Dodává, že nejen pro posluchače, ale i hudebníky a zpěváky na kůru, to opravdu byla vnitřní očista.

Jiří Hlaváč

Najednou je tato možnost podle Hlaváče profesionálním, ale i amatérským ansámblům, znemožněna. „Jestliže se bavíme o tom, že sportovci se mohou jít proběhnout do lesa nebo na louku do parku – zpěvák si tu mši sám nezazpívá. A jeden hudebník si ji sám doma nezahraje,“ upozorňuje Jiří Hlaváč. A dodává, že v tomto ohledu vnímá určitou míru lítosti.

Další témata rozhovoru: úkaz Betlémské hvězdy; zavřená muzea a výjimky; dopady restrikcí na oblast kultury; ztišení v období vánočních svátků.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související