Jiří Hlaváč: Nový ministr kultury by měl být hlavně respektovaná osobnost

17. květen 2019

Po rezignaci Antonína Staňka se hledá nový šéf ministerstva kultury. Co všechno by měl splňovat po odborné i lidské stránce, aby uklidnil situaci na kulturní scéně?

Kultura je vnímána jako náplň životního stylu, něco, co má zpříjemnit život, přinášet pozitivní a úsměvné momenty. Ale duchovní obsažnost jejího základu, a v tom spočívá princip kultury, je opomíjena,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí klarinetista a skladatel Jiří Hlaváč, proč podle něj rezort kultury nebude nikdy patřit mezi takzvaná silová ministerstva.

Kultura není jen divadlo, hudba, tanec a tak dále, ale jsou to i vztahy, životní styl, kultura výchovy… Ale to se nikomu moc nehodí. Platí tady „kdo, s kým, o čem, pro koho“.
Jiří Hlaváč

Jaký by měl být ministr kultury

Antonín Staněk

Nový ministr by měl podle Hlaváče v ideálním případě resort reprezentovat vahou své osobnosti a toho, co už v oblasti kultury stačil vstřebat a vykonat. Nemělo by jít o někoho, jehož autorita se opírá jen o příslušnost k nějaké politické straně.

Známe osobnosti, které by resort kultury řídily skutečně báječně. Ovšem za předpokladu, že by jim byly vytvořeny patřičné podmínky. Ale nejsou. Je to spíš nárazová plocha, na které si mnozí vyřizují účty. Soudný a vzdělaný člověk, který má vizi a invenci, nevidí, že by mohl být v něčem přínosný, protože mu to nebude umožněno a dovoleno.“

Další témata rozhovoru: Jaká témata chyběla v diskuzi kandidátů na předsedu Evropské komise? Jaký byl nedávno zesnulý herec Václav Postránecký? Ohlédnutí za zahájením Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. A umíme ještě napsat dopis?

Spustit audio

Související