Jiří Hamza: Biatlon se musí dělat srdcem, jsme vesnický sport

23. prosinec 2018

Nové Město na Moravě hostí Světový pohár v biatlonu. A i když počasí na Vysočina Aréně příliš nepřeje, přesto zavítalo mnoho diváků. „Je to znak toho, že lidé mají biatlon rádi, jsme vděční za to, že nás neopustili a jsou s námi dál,“ pochvaluje si šéf biatlonistů a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza.

Ještě před 15 lety biatlon v Česku nikdo příliš neznal, nyní ho sledují téměř všichni. „Bereme to s velkou pokorou, teď je totiž ten moment, kdy se nám nedaří úplně sportovně,“ říká s tím, že sportovci a trenéři potřebují nyní především čas.

Čtěte takéBiatlonový tým trápí zdravotní potíže. Moravec dokázal závod dokončit, Vítková musela vzdát

Přiznává také, že za každou cenu nesedí na nějaké židli – nikdo si nehraje na to, kdo je a kdo není prezident. „Banda lidí, která kolem biatlonu je, stojí za to, aby to člověk dělal,“ říká Hamza.

Biatlon je tvrdý sport s velkými nároky na bezpečnost a drahou výbavou, musí se proto dělat především srdcem. Podotýká také, že  nikdy nebudou mít statisíce sportovců. „Ve městě je obrovská konkurence dalších sportů, my jsme zkrátka vesnický sport,“ dodává.

Půl milionu lahví ročně

Není to ale jenom biatlon, o který se Jiří Hamza zajímá – jeho vinařství produkuje na půl milionu lahví ročně. Je jednodušší rozumět vínu, nebo biatlonu? „Vinařství bylo původně můj koníček, pak jsme s manželkou investovali peníze do naší rodinné firmy,“ přibližuje.

On sám se za vinaře nepovažuje, má na to především lidi. Přesto proseděl noci s knihou a vzdělával se. „Víno mě lidsky pohltilo, teď na to nemám ale tolik času, jak jsem chtěl,“ přiznává.

autoři: Michaela van Erne , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.