Jiří Dolejš: Břemeno finanční pomoci by měly nést země, které přispěly k nestabilitě v regionu

12. listopad 2015

Místopředseda Komunistické stany Čech a Moravy Jiří Dolejš patří k liberálnějšímu křídlu partaje. Chyby byl chybami, a už se nebudou opakovat, říká na téma minulosti. Jeho další citát sahá až k Leninovi: myslím, že jakákoli revoluční změna v budoucnosti, by neměla dosáhnout násilných forem, to je něco, z čeho bychom se měli opravdu poučit.

„Komunisté by na uprchlickou krizi reagovali rychleji,“ prohlásil politik v pořadu Interview Plus.

Podle něj problémem evropské unie i české vlády je, že reagovala se zpožděním. Mohla prý také veřejnost včas a více uklidnit. „Troufnu si říci, že atmosféra v české společnosti je zesílená určitou pasivitou.“

Dolejš se také jasně vymezil vůči kvótám na přerozdělování migrantů: upřednostňuje větší důraz na suverenitu každého členského sátu unie.

Jak by tedy postupovali komunisté v řešení uprchlické krize?

„Hlavní je vyřešení statutu těch uprchlíků, kteří k nám nemíří, nejsou přijímáni v cílové zemi, a není je kam vracet, protože ani jinde, kde žádali o azyl, je nechtějí,“ radí místopředseda.

Ten také doporučil budování záchytných bodů pro migranty, ale mimo území evropské unie. „To se dá zvládnout relativně levně a bez napětí, které ve společnosti je,“ tvrdí.

Aktuální výsledky maltského euroafrického summitu o finanční podpoře zemí, ze kterých nejvíce lidí utíká, výměnou za spolupráci při řešení uprchlické krize, Jiří Dolejš schvaluje.

„Rozlišujme ale běžnou rozvojovou pomoc a pomoc těm zemím, odkud nejvíce uprchlíci odcházejí,“ vyzval.

Politik je ale přesvědčen, že dělit náklady na podporu není na místě. „Břemeno těchto fondů by měly v daleko větší míře nést ty státy, které přispěly k nestabilitě v zemích, o kterých se jedná.“

Komunista i upřesnil, jaké státy má na mysli a kdo je viníkem. „Jde o Libyi, Irák ale i Sýrii, kde se jak známo angažovali Američané, jak podporou opozice, tak dodávkami zbraní.“

„Potvrdilo se, že politika odstranit takzvané diktátory nebo autoritářské vůdce sama o sobě stabilitu těmto zemím nepřinesla,“ vzkázal nejen světovým vůdcům Jiří Dolejš.

autoři: oci , bta
Spustit audio