Jiří Bulan: Jede někdo v protisměru? Mýtné brány mohly pomoci

14. březen 2019
Nová dopravní značka u Divišova na Benešovsku má varovat řidiče před jízdou v protisměru

Ředitelství silnic a dálnic slavnostně nainstalovalo za přítomnosti novinářů první čtyři plechové značky „Stop, jste v protisměru“.

Výrazná zdvižená ruka ve žlutém poli upozorní řidiče, že se spletl a vjíždí na dálnici špatně.

Řidička vjela na dálnici D10 do protisměru, způsobila dvě menší nehody

Dopravní nehoda mezi Libercem a Hodkovicemi, policisté po řidiči jedoucím v protisměru pátrají

Dálnice D10 byla v pátek ráno na dvou místech na Mladoboleslavsku uzavřena. Na 46. kilometru ve směru na Prahu havarovalo sedm vozidel, jeden člověk se zranil. Další dvě nehody způsobila řidička, která vjela na dálnici do protisměru. 

Policejní statistiky říkají, že do protisměru vjede téměř každý den jeden řidič. Následky nejsou pokaždé fatální. Před nedávnem přišel na dálnici D5 o zdraví mladý člověk. Nehodu způsobil nepozorný řidič. Ten ujel mnoho kilometrů v protisměru, až se oba čelně srazili.

Stát vybere za rok deset miliard korun za mýto od provozovatelů nákladní dopravy. Z toho jednu miliardu si vyžádá jen provoz samotného systému. Na dálnicích jsou moderní elektronické brány s kamerami a senzory.

A právě při instalaci mýtných bran před lety se zapomnělo na další potenciál, který zůstal zoufale nevyužitý. Na každé mýtné bráně mohly být proměnlivé dopravní značky. Digitální displeje pro každý jízdní pruh sníží v určitém úseku rychlost nebo zakážou předjíždění.

Čtyři plechové značky

Ve špičce dokáží přeměnit odstavný pruh v pruh jízdní, aby nafouknul kapacitu dálnice. A především. V krizové situaci upozorní, že někdo jede proti vám v protisměru.

VIDEO: Hromadné couvání a jízda v protisměru na D11. Řidiči hazardovali se svými životy

Hromadné couvání na dálnici D11. Řidiči hazardovali se svými životy

Ve čtvrtek 16. srpna v 18:00 hodin se na dálnici číslo 11 ve směru z Hradce Králové do Prahy u exitu na 68. kilometru děly věci, které místní policisté ještě nepamatují. Téměř 30 vozidel v běžném provozu na dálnici couvalo, nebo se otáčelo, či dokonce jelo v protisměru. Danou událostí se v současné době zabývají policisté z dálničního oddělení Pravy. 

Kamery na současných mýtných branách poznají nestandardní pohyb. Nemají ale sebemenší šanci dát ihned na vědomí i ostatním řidičům, že jsou v nebezpečí. Že se mají uklidit stranou a nepotkat se čelně v rychlosti 130 km/h s někým, kdo se řítí stejnou rychlostí proti nim.

Kdyby všechny mýtné brány byly zároveň vybaveny proměnlivými dopravními značkami, mohly by okamžitě v ohroženém úseku zastavit provoz.

V Česku už na některých místech proměnlivé značky fungují. Je jich ale velmi málo, jsou rozprostřeny na velkých vzdálenostech a nefungují ideálně.

Když už náhodou minete obří informační displej, ukazuje se na něm pouze čas. A někdy tam svítí upozornění na dopravní nehodu. Zpomalíte, zpozorníte a po deseti kilometrech zjistíte, že nehoda už je několik hodin odklizená. Jen někdo zapomněl upozornění vypnout.

Petr Hartman: S mýtem nemá Faltýnek nic společného, jen se v něm angažoval

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.

Policejní vyšetřování podivných okolností soutěže na výběr mýta se týká firmy Kapsch a antimonopolního úřadu. Není to problém Jaroslava Faltýnka.

Pro úplnost dodejme, že právě se veřejnost z médií dozvídá podrobnosti o mýtném tendru. Vypadá to na další IT zakázku ve velkém českém stylu, která se bude vyšetřovat kvůli podezření z korupce.

Viník zmíněné nehody z dálnice D5 už za svou nepozornost zaplatil svým životem. Ohrozil přitom bezpočet lidí a jednoho připravil o zdraví. Kdo bude další?

Měli bychom být na své politiky náročnější a více kontrolovat, aby se vybrané finanční prostředky z mýta investovaly nejen do povrchu silnic, ale i do bezpečnosti. Čtyři plechové značky opravdu nejsou adekvátní. Příště se totiž v protisměru může někdo vyřítit proti vám. A vy nebudete mít šanci to vědět.

autor: Jiří Bulan
Spustit audio