Jiří Berounský: Vzhůru k volbám!

5. leden 2017

Už je to tady. Totiž volební rok, jenž určí další směřování této země. Nedělejme si iluze, že rok 2017 bude rokem tvůrčím, kdy koaliční vláda napne všechny síly k úspěšnému dokončení svého mandátu. Ne.

To je totiž odvrácená tvář demokracie. Obecně. Jednotlivé strany před volbami dávají přednost svému zviditelnění před jakýmkoli jiným úkolem. A ještě odvrácenější tváří demokracie je hledání kompromitujících materiálů na soupeře, protože jediným kritériem v předvolebním období se stává úspěch ve volbách. Morálka jde stranou.

Stranám se nejedná o prosperitu státu, ale hlavně o to, jak dopadnou příští volby, jaké budou možné koalice, kdo bude s kým vládnout a kdo bude v opozici. A jak to vypadá u nás?

Nejprve to, co objektivně víme: soudě podle preferencí vede zřetelně hnutí ANO s nějakými 30 procenty voličských hlasů, sociální demokracie ztrácí asi 10 procent, takže vítěz by měl být jasný. Volbám předchází březnový sjezd sociální demokracie, ale ten pravděpodobně – podle dosavadních zpráv a navzdory původním předpovědím - nijak neovlivní volební klání, protože předseda strany pomalu, ale jistě sbírá jednotlivé krajské nominace a nikdo jej nehodlá ohrozit.

Ani boj o statutárního zástupce by neměl - podle mého názoru - parlamentní volby ovlivnit. Třetí komunisté a jejich volební zisk už jsou předmětem spekulací: budou v každém případě testem občanské nespokojenosti - ale nikdo neví, zda těch, ve skutečnosti nespokojených je 12 nebo 15 procent.

Rok 2017: kampaň před prezidentskými volbami

Andrej Babiš

Hodně se očekává od případné aliance lidovců se Starosty, ale pravděpodobně vše skončí na tom, že nenajdou společného lídra, nehledě k tomu, že Starostové budou v celostátních parlamentních volbách slabší, než v regionech. V případě nedohody ale lidovci, na rozdíl od Starostů, ve volbách uspějí.

Žalostně vypadá volební zisk pravicové opozice, i když se zdá, že ODS se vydala na cestu vzhůru. Jenže, oč se zvýšila procenta možných získaných hlasů u ODS, o to klesli příznivci TOP O9.

Na hraně volitelnosti se pohybuje podpora Strany přímé demokracie, jíž nahrává současná evropská imigrační situace. Při tvorbě nové vlády, jíž asi bude předsedat Babiš by mě ale nejvíc zajímalo, kdo bude dělat ministra financí a obhajovat nutnou, ale nepopulární elektronickou evidenci tržeb.

Shodou okolností bude rok 2017 i rokem kampaně před prezidentskými volbami, kde zatím panuje naprosté nepochopitelné nejasno jak o možné příští kandidatuře dosavadního prezidenta, o kandidátech jednotlivých stran i o kandidátech nezávislých. Snad se ta nejdůležitější jména brzy dozvíme, protože prezidenta budeme volit - alespoň dle médií - v lednu příštího roku.

Spustit audio