Jiří Berounský: Všetci kradnú. Jak chtěl Babiš zastavit korupci

6. červen 2018

Je to záhada. Totiž to, proč tolik lidí volilo Babiše. Asi proto, že se domnívali, jak všechno půjde rychleji.

Jak on ukáže všem těm politikům v zaběhaných stranách, kteří se dohadují  a hádají v těch jejich koalicích a všechno jim dlouho trvá, než skutečně něco rozhodnou. A jak při současném systému tradičních stran nicméně politici umějí myslet na sebe, umějí se velmi obohacovat a tak intenzivně okrádají stát. Útraty státu není něco, co by jim dělalo vrásky. Korupce kvete.

Jefim Fištejn: Všetci kradnú. I ve světě

Jefim Fištejn

V New Yorku začíná podzimní zasedání Valného shromáždění OSN. Dá se předpokládat, že značná část diskuzí bude věnována problému politické korupce, kterou mnozí označují za globální endemický jev.

Příkladů je hodně, zmiňme se trochu důkladněji jen o poslední větší kauze, popisované v Lidových novinách. O kauze ostravského Zdravotního ústavu. Nejvážnějším přečinem uvedeného ústavu byl pronájem vybavené laboratoře soukromé sesterské firmě a to zdarma a bez dojednané smlouvy. Zákon přitom výslovně říká, že bezplatné užívání lze sjednat jen s osobou, jež nepodniká, což není náš případ.

O závažnosti přečinu ovšem prohlásil – dle téhož listu - zástupce oné firmy, že o něm nevěděli a že to je pochybení jednotlivce. I sekera 80 milionů za reklamu a další marketingové aktivity nesvědčí o příliš úzkostlivém hospodaření Zdravotního ústavu.

Levný pronájem hotelového komplexu

Ale zpět k pozadí toho nejzávažnějšího, nad nímž se vznáší od ministra zdravotnictví v demisi možnost podání trestního oznámení. Není se čemu divit. V době, kdy si ona soukromá firma, totiž Centrum buněčné terapie a diagnostiky zdarma pronajímala laboratoř, stálo už v areálu nemocnice biotechnologické centrum za miliardu korun a ona firma, která dostávala na jeho stavbu dotace, jej už mohla používat.

Čapí hnízdo nemělo na dotaci nárok, píše OLAF. Kraj řeší, co bude dál

Farma Čapí hnízdo

K utajované vyšetřovací zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům o Farmě Čapí hnízdo se jako první dostaly Lidové noviny, deník ze společnosti MAFRA, kterou loni předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš vložil do svěřenského fondu. Podle listu z dokumentu OLAF vyplývá, že farma nemá nárok na téměř padesátimilionovou dotaci z peněz Evropské unie.

Při privatizaci původní tkáňové banky, z níž vzniklo ono Centrum buněčné terapie a diagnostiky, si vláda Mirka Topolánka ponechala pouze 20 procent akcií, zatímco ta zbývající většina, ve formě anonymních akcií, připadla jakési firmě PrimeCell, o níž nikdo nevěděl, komu patří.

Privatizace připadala již tehdy velmi podezřelá opoziční ČSSD a její tehdejší místopředseda, Bohuslav Sobotka na to upozorňoval. Vzhledem k tomu, že ředitel ostravského Zdravotního ústavu byl již dříve propírán medii za mimořádně levný pronájem hotelového komplexu ústavu a vzhledem k tomu, že se onen ředitel z bývalého podnikání dobře zná s Markem Šnajdrem, bývalým náměstkem ministra zdravotnictví, bude dobře celou transakci důkladně prošetřit. 

Jiří Berounský

Bylo by dobře prošetřit i mnohé současné odměny vysokých ministerských úředníků, poradců ministrů i jiných veřejných pracovníků. Možná i leckterý ministr či ministryně samého hnutí ANO zbytečně plýtvali náklady z peněz nás všech. A v každém případě jsme zvědavi na verdikt soudu v kauze údajného obohacení muže, jenž vládne této zemi a jenž o plýtvání penězi tak často hovoří.

Spustit audio