Jiří Berounský: TOP 09 s novým předsedou

12. říjen 2015

Všeobecně se má za to, že vytvoření politické strany TOP 09 bylo geniálním činem Miroslava Kalouska.

Jako výkladní skříň se učiní předseda, jímž je populární šlechtic. Schopný organizátor a manipulátor, se skromností jemu vlastní, bude stranu ve skutečnosti jako její místopředseda řídit.

Strana skutečně vznikla, byla atraktivní pro pravicové voliče, nejen protože nebyla ušpiněna žádnými skandály, ale i proto, že měla ve svém čele toho šlechtice. Na pravici se tak stala vydatnou sokyní kdysi mocné ODS, s níž měla vcelku shodné, nebo podobné preference.

Jenže všichni stárneme, stárne i šlechtic a tak se uskutečněný geniální projekt po několikaletém fungování stal minulostí. Karel Schwarzenberg na jednání výkonného výboru strany v Českém Krumlově pátého října ohlásil, že končí jako předseda.

Čtěte také

O post šéfa opoziční pravicové strany se bude na listopadovém volebním sněmu ucházet Miroslav Kalousek a není důvodu se domnívat, že nebude zvolen.

Co to bude znamenat? Bude to znamenat pravděpodobně značný úbytek volebních hlasů pro TOP 09, které asi přejdou k ODS. Za prvé: mnohým voličům bylo opravdu příjemné – zejména po čtyřiceti letech komunistických pohlavárů, neznajících jemné mravy – ono šlechtické chování předsedy včetně jeho motýlků a líbání ruky ženám, i když předseda měl jistě i ducha, vtip a vlastní názory.

Logo

Nebyl však nijak oslnivě statečný, o čemž svědčí zejména jeho nulové bránění společných evropských hodnot a Evropské unie ve vládě euroskeptického Petra Nečase, jenž svou euroskeptičnost dával spektakulárně najevo.

Za druhé: Kalousek je jistě schopný a inteligentní politik, jenže je nejen schopný, ale všeho schopný. Jen si vzpomeňme. Byl předsedou KDU-ČSL a na předsednictví rezignoval v roce 2006, když v období všemožných hysterických snah o vytvoření nové vlády po volbách, byl pro vládu sociálních demokratů a lidovců pod agilním Paroubkem za podpory komunistů.

Čtěte také

Jemu podřízení lidovci však byli proti oné podpoře komunistů a výsledkem byla rezignace předsedy Kalouska i jeho tří místopředsedů.

O ještě horší reputaci však píší Lidové noviny. Za Kalouskova finančního ministrování, "jsme se stali zemí s největším množstvím hracích automatů v Evropě a extrémně volným ringem pro exekutory."

To je druhý důvod, proč asi posílí ODS na úkor TOP 09, i když se Karel Schwarzenberg chystá kandidovat na volebního lídra v Praze.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio