Jiří Berounský: Systematická Čína a špionážní riziko

13. srpen 2018

Čína nenechává nic náhodě. Respekt nedávno uveřejnil článek, který informuje o tom, jak se Peking zaměřuje – vedle špičkových zástupců zahraničních států – i na reprezentanty regionů těchto států, kteří jsou méně známí.

Cílem právě je zcela systematicky se věnovat regionálním politikům, kteří se časem mohou propracovat do vyšších pater politiky a mít vliv třeba i na mezinárodní scénu, konkrétně na pohled na Říši středu.

Čína používá umělou inteligenci pro diplomatické účely

Umělá inteligence

Umělá inteligence, imunní vůči strachu i předpojatosti, by v budoucnu měla Číně pomáhat při vytváření strategií zahraniční politiky. Tamní resort zahraničí už má k dispozici první verzi diplomatického programu.

A nyní konkrétní případy z České republiky. Čínská Akademie pro představitele mezinárodního obchodu nabídla Zlínu vyslat dva lidi na dvaadvacetidenní stáž do Pekingu a dalších měst. Hlavním tématem akce bylo budování měst v rámci iniciativy Hedvábná stezka. Čínská strana nabídla hradit letenky, ubytování a transporty po zemi, kdežto Zlínský kraj měl platit stravné, kapesné, vízum a pojištění.

Vedení kraje nabídku přijalo a rozhodlo, že cesty se zúčastní šéf městských strážníků a ředitel Technických služeb. Na jménech nám nezáleží. Šéf strážníků si pochvaloval, že na místě mohl vidět, jak řeší Číňané krizové situace, například, když vypadnou telekomunikační sítě. Jeho kolegu zase zajímalo a zaujalo, jaká je v Čině digitalizace v dopravě.

Respekt uvádí, že podobné, „studijní pobyty“ neorganizuje jen Čína, v rámci akce pro Evropany od konce 2. světové války tak vyjíždějí například do Spojených států stovky lidí různých profesí. Podobné je to i v některých evropských zemích.

Vyvěšovat tibetskou vlajku

S jedním rozdílem ovšem. Pořadatelé těchto zemí hovoří nejen o kladných stránkách představovaného tématu, ale i o těch záporných, nebo problematických, takže návštěvník si udělá sám obrázek.

Čína stále více ovlivňuje australský byznys, kulturu a nyní už i politiku

Malcolm Turnbull nahradí ve funkci premiér Abbotta, který byl v úřadu od voleb v roce 2013 (ilustrační foto)

„V australském politickém folklóru zaujímá čtvrť Bennelong na severozápadě Sydney problematické až podezřelé postavení,“ píše v obsáhlé analýze deník The Times. Jmenuje se po válečném hrdinovi původních obyvatel, Austrálců, a třiatřicet let tam držel poslanecké křeslo druhý nejdéle sloužící premiér Austrálie John Howard.

Čína si ovšem hlídá, aby dojem návštěvníka byl jen pozitivní. Některá politická témata jsou prostě tabu. Tuto strategii již dávno označil Mao Ce-tung za jednu z magických zbraní Komunistické strany Číny.

V podobném duchu jako Zlínu hradila Čína spolu se Světovou turistickou organizací i šestidenní pobyt, zaměřený na inovace v městské turistice, primátorovi Karlových Varů, nebo starostovi Poděbrad. Další dvě města, Český Krumlov a Kutná Hora, nabídku odmítli.

Málokdo z pozvaných si ovšem uvědomuje, že se nejedná jen o přepychovou dovolenou v pětihvězdičkových hotelech. Hosté se totiž mohou při pobytu v Číně stát zájmem čínské špionáže, která je prý stále agresivnější.

Jiří Berounský

To potvrzuje ve svých zprávách i kontrarozvědka BIS. Navrátivší se hosté si však případné špionážní riziko, ani žádný druh vděku dnes, ani pro budoucnost nepřipouští. Jak říká starosta Poděbrad, bude prý stále vyvěšovat tibetskou vlajku, jako dosud.

Spustit audio