Jiří Berounský: Starostové a nezávislí

2. květen 2014

Nevím, jestli je to ta největší změna na naší politické scéně, ale rozhodně to změna je. Starostové a nezávislí, známí, někomu třeba ale i neznámí, pod zkratkou STAN, se částečně osamostatňují od svého bývalého partnera, jímž je TOP 09. Co to znamená – částečně?

Nuže: mají mít nadále s TOP 09 společný poslanecký a senátorský klub, společně letos kandidují do Evropského parlamentu i do našeho Senátu. Samostatně se ovšem chystají na podzim do letošních komunálních voleb, kde jsou nejsilnější a za dva roky – pokud ta částečná samostatnost vydrží - i do voleb krajských.

Právo na samostatnou kandidátku do komunálních voleb si ostatně vymohli již při minulých volbách, jenže tenkrát – jak nás upozorňuje Respekt - ještě platila dohoda, že si v těch kterých obcích nebudou konkurovat s kandidáty spolupracující strany. Ale tentokrát je tomu jinak: na podzim půjdou leckde bývalí partneři proti sobě. I v takových klíčových městech jako je třeba Praha. Tam ostatně – jak víme z tisku - dávají Starostové přednost koalici se Zelenými a Lidovci.

Určitým symbolickým mezníkem nového období Starostů a nezávislých bylo zvolení nového předsedy na sněmu, konaném koncem března. Stal se jím úspěšný regionální politik Martin Půta, doporučený a přesvědčený bývalým předsedou Starostů a nezávislých Petrem Gazdíkem, jenž se chce nyní více věnovat rozrůstající se rodině. I tak zůstává – podle Respektu – nadále místopředsedou sněmovny a Půtovi bude k dispozici i jako první místopředseda Starostů.

Pokud se týká Martina Půty, ten dokázal ostatně v minulých krajských volbách v čele tehdejších Starostů pro Liberecký kraj zvítězit a nastolit tím vlastně i otázku osamostatnění Starostů jako takových, pod tím či oním jménem. Psal o tom tehdy dokonce po prvé i celostátní tisk. A když letos, po onom sněmu, se Miroslav Kalousek nelichotivě vyjádřil o domlouvání pražské koalice, nechal se slyšet – opět podle Respektu – Martin Půta, který se ostatně nikdy netajil touhou po osamostatnění, že Starostové nemusejí být s bývalým stranickým partnerem úplnými kamarády.

Starostům roste sebevědomí. Za minulé vlády dosáhli mimořádného úspěchu v legislativní oblasti, když prosadili reformu tak zvaného rozpočtového určení daní, které významně pomohlo rozpočtům menších obcí. Tím si získali přízeň jejich obyvatel, kteří mohou být oním pověstným jazýčkem na vahách hlasů při příštích komunálních volbách.

Spustit audio