Jiří Berounský: Schůzka o přijetí eura

8. červen 2015

Schůzka o přijetí eura se konala nedávno v Lánech. Stalo se tak za účasti prezidenta Zemana a jeho poradců, ministerského předsedy Sobotky, ministra financí Babiše a jeho poradců, současného guvernéra České národní banky Singera a současného člena bankovní rady Rusnoka, jehož chce prezident jmenovat guvernérem příštím.

Byla to tedy lánská schůzka, jenomže tentokrát bez onoho podtextu, s nímž si pojem „lánská schůzka“ spojujeme.

Je všeobecně známo, že prezident přijetí eura favorizuje a proto se netají úmyslem do čela instituce jmenovat Jiřího Rusnoka, dalšího sympatizanta nebo alespoň údajného sympatizanta přijetí eura, postupně takto bankovní radu obměnit a pokusit se utlumit dřívější nepřátelský postoj k Evropské unii a euru, který zastával Václav Klaus a jeho ODS.

I když byla zřízena funkce koordinátora přijetí eura, kterou zastává po mnoho let bývalý viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek.

Čtěte také

Vzpomeňme ale na nezapomenutelnou cestu Petra Nečase s Davidem Cameronem vlakem z Londýna do Bruselu, kdy měli oba politici utužit své konzervativní spojenectví a výhrady vůči Evropské unii. Jenomže bylo to spojenectví velmi nevyvážené a pochybné.

Spojenectví mezi – byť tehdy nejsilnější - stranou malé středoevropské země a stranou bývalé britské koloniální říše, jehož národ dosud snil svůj imperiální sen, neboť vzpomínky i lidské podvědomí jsou mocné a mnohým brání uvědomovat si střízlivou skutečnost.

Ilustrační foto

Dnešní vstřícnost Angely Merkelové k Britům je sice pragmatická, ale je reálnější, neboť se jedná o vztah rovného s rovným, ne-li o vztah, v němž dominují Němci.

Ale zpět k přijetí eura. Je jistě výsledkem politiky ODS, že preference jeho přijetí jsou podstatně menší než preference zachování původní měny, i když se rozdíl, byť nevýrazně, zmenšuje.

Čtěte také

Babišovo přání referenda, které by se uspořádalo v termínu parlamentních voleb, není zřejmě rovněž přijetí společné evropské měny příliš nakloněno.

Jinak samozřejmě platí – i pro příznivce přijetí společné měny – že podmínky přijetí musí být ekonomicky důkladně připraveny. Proto premiér Sobotka konstatoval, že tato otázka se bude týkat příští vlády.

Nezastírejme si však, že přijetí společné měny je dalším krokem k integraci Evropy. K integraci evropských národů, z nichž každý má svou neopakovatelnou historii a filosofii. Integrace je proto záležitostí problematickou, dlouhodobou a mnohdy obtížně proveditelnou.

Je to však pro evropské národy jediný způsob, jakým lze obstát vedle jiných mocných ekonomik tohoto světa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.