Jiří Berounský: O černém alkoholu

22. duben 2014

Já vím, že všechno se po pádu bolševismu stačit nedalo, ale leccos se dalo tušit. A leccos se dalo zjistit tam, kde to funguje. I společnost omámená svobodou nemůže posunout svobodu za hranice zákonů.

Je spousta opatření a zákonů, která nás – i když jsme třeba liberály – regulují, aniž bychom si to uvědomovali. Ve městech nemůžeme jezdit autem rychleji než padesátkou, nemůžeme chodit nazí, všichni musíme platit daně z jakékoli výdělečné činnosti a nemůžeme zabíjet své bližní.

A jsme u toho. Padesátka lidí nepřežila požívání alkoholu, pančovaného smrtelně nebezpečným metanolem. Státní zástupce, který vedl vyšetřování, navrhuje hlavním aktérům trest až ve výši doživotí. Cituji jeho slova, otištěná v Respektu: „I když nechtěli zabíjet, měli vědět, že se to stát může. Věděli, že do směsi nalili jed a ten jed pak distribuovali po celé zemi.“

Teprve teď, když to stálo životy oněch 50 lidí a újmu na zdraví mnohých dalších, jsme se probudili a stanovili alespoň nějaká pravidla. Každý, kdo bude chtít prodávat tvrdý alkohol, musí pro tento prodej získat licenci. Termín odevzdání žádosti o její udělení byl 17. duben letošního roku.

A nyní pro představu, jak nás o tématu informují Lidové noviny: k 16. dubnu bylo vydáno necelých 72 tisíc licencí, někde budoucí licencionáři, vyřizující po českém způsobu vše na poslední chvíli, žádost teprve podali. Očekává se tedy číslo vyšší.

Nicméně: z oněch dosavadních necelých 72 tisíc jich bylo vydáno nejvíce v Praze, necelých 9 tisíc, následovaných Středočeským, Moravskoslezským (Ostrava) a Jihomoravským krajem (Brno) – u těch všech, v sestupném pořadí, mezi 7 a 8 tisíci. Nejméně licencí bylo dosud vydáno v Karlovarském, Libereckém a Pardubickém kraji, v kraji Vysočina a v kraji Zlínském – mezi 3 a 4 tisíci ve vzestupném pořadí.

Součástí udělení licence je složení – podle velikosti zařízení a případného specifického splnění podmínek pro tu kterou prodejnu – několikamilionové kauce. Kdo koncesi nebude mít, tomu nesmějí velkoobchodníci lihoviny ani prodávat. Na druhou stranu ji musí mít každý, kdo lihoviny prodávat bude, například i pořadatelé bálů, včetně myslivců a hasičů.

Hlasy o účinnosti platného zákona jsou různé, všichni se ale shodují v důležitosti kontrol. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu říká, že podvodům by zabránilo jen povinné zavedení registračních pokladen. To bychom ale předbíhali…

Spustit audio