Jiří Berounský: Naše energetická koncepce

18. červenec 2014

Naše energetická koncepce je prakticky neznámá, přestože si vláda objednala před časem i studii o stavu energetiky a jejím výhledu u bývalého šéfa Akademie věd profesora Pačese.

Ten sice stále ještě působí ve vedení dozorčí rady našeho polostátního energetického gigantu, totiž ČEZ-u, ale přestože je jeho dobrozdání staré několik týdnů, tak už vlastně platí velmi relativně. Bývalý akademik zopakoval známé konstanty.

Evropská unie snad bude konečně směřovat k jednotné energetické politice a v jejím rámci vyhlásila takzvaný závazek dvacet, dvacet, dvacet, který má být pravidlem pro léta dva tisíce dvacet až třicet. To znamená snížení emisí skleníkových plynů o dvacet procent, uspořit dvacet procent spotřeby a dosáhnout dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů.

Čtěte také

Česká vláda zaujala k onomu závazku velmi váhavé stanovisko, zejména k podílu obnovitelných zdrojů, což je ovšem pochopitelné, neboť všude nejsou k jejich zvýšení stejné podmínky. Profesor Pačes vzal v úvahu zrušení tendru na rozšíření Temelína i nevyhnutelné uzavírání některých hnědouhelných elektráren.

Jako nejvhodnější náhradu za tyto kapacity navrhl dočasný rozvoj jaderné energetiky, spolu s ním rozvoj obnovitelných zdrojů, v lokální energetice potom využití biomasy a solárních panelů na střechách.

Relativní použitelnost jakýchkoli prognóz ilustrují poslední vojensko-poltické události, které znejišťují i energetickou situaci. Mohou tak být ohroženy dodávky plynu z Ukrajiny i ropy z Iráku. Na druhé straně jsou v delším časovém horizontu možné dodávky břidlicového plynu, jakkoli jsou nepravděpodobné.

Úspora energie (ilustrační foto)

V této situaci se obrátila na vládu více jak desítka českých firem s žádostí o urychlenou podporu úspor energií. Není totiž vyloučeno, že Evropská unie přikročí k náročnějšímu programu, než byly ony tři dvacítky a zástupci zmíněných firem se domnívají, že i Česká republika by mohla mít náročnější ambice a proto by prý měla – alespoň dle Lidových novin – případný návrh Evropské komise podpořit.

Ten by měl znít následovně: Emise skleníkových plynů snížit až o čtyřicet procent, podíl obnovitelných zdrojů na dvacet sedm a energetickou úsporu zvýšit na dvacet sedm až třicet procent.

Podle signatářů výzvy by Česká republika neměla mít, zejména s úsporami velké potíže a pomohla by tím prý rozhýbat i české stavebnictví. A že by rozvoj stavebnictví přispěl k rozvoji celého hospodářství, o tom není sporu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.