Jiří Berounský: Jde komunistům o stát nebo o výhody pro stranu?

23. květen 2018

Koho to napadlo nejdřív? Asi prezidenta. Proč mají ale zrovna komunisté podporovat vládu, není přesto jasné.

Vyčerpaly se opravdu všechny možnosti, aby se pro tu podporu nenašla některá jiná strana? Současná varianta totiž navíc začíná drhnout na tom, že komunisté si kladou nové a nové požadavky. Jako ten poslední – že prý nemáme posilovat své zahraniční vojenské mise. I když nejvíc jim asi vadí, jak budou naše letadla létat v Pobaltí. Ale tam už dnes není přece žádný Sovětský svaz, tam je za hranicemi oněch států Rusko.

Jiří Pehe: Soumrak české levice. KSČM a ČSSD nejsou v dobrém stavu

Sjezd KSČM v Nymburce

Obě české levicové strany, které jsou zastoupeny v parlamentu, čelí vážným problémům, možná dokonce pádu pod hranici volitelnosti.

Komunistické státy jsou jinde, je třeba změnit směr politické orientace. Ale vykládejte to komunistům. Ani ostatně situace, kdy Babiš jako velkopodnikatel, se nechá podporovat komunisty, není úplně v pořádku. Jenže tomu je to asi jedno, protože důležité je – hlavně vládnout.

Je to vůbec trochu absurdní: Babiš, který se chce ukázat jako schopný politik a předseda vlády, musí čekat na rozhodnutí podstatně slabšího koaličního partnera, který si evidentně dává na čas a vyjednal si maximum možného. Takže jsme už půl roku bez vlády s důvěrou parlamentu.

A Babiš je závislý na podpoře strany, dosud všemi po právu ostrakizované. Po právu proto, že je pokračovatelkou státostrany, jež je zodpovědná za teror v období svého vládnutí a Babiš bude první, kdo ji zase učiní účastníkem vlády této země. Bude to potvrzení její legitimity, jak prohlásil bývalý její místopředseda Jiří Dolejš. A konec hry na věčnou opozici, dodal.

Jde o stát a blaho pracujících?

Tak vládněte, když vám to tak jde, říká Zaorálek (ČSSD) na adresu koalice ANO, SPD a KSČM

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Poslanci se v úterý odmítli zabývat výroky prezidenta Miloše Zemana ke kauze Novičok. Z programu řádné schůze ho vyřadily hlasy hnutí ANO, SPD, KSČM a sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldyny. „Potvrdilo se, že když se Andreji Babišovi (ANO) něco nehodí nebo je zle, tak se uchyluje k této koalici. Je to vážné riziko,“ říká poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ta legitimita se projeví především v nominantech kontrolních a dozorčích rad klíčových státních institucí. Které to budou? Z obecného vyjmenování vyplývá, že se bude jednat o České dráhy, Lesy České republiky, ČEZ,  Českou poštu i Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Komunisté už v některých těchto orgánech jsou.

Teď, když bude na nich záviset vláda, mají šanci získat i vedoucí místa a mít tak větší vliv na rozhodování. Jak říká politolog Josef Mlejnek: „Je běžné, že když někdo umožní vznik vlády, dostane za to funkce ve státních nebo polostátních podnicích.“

Jiří Berounský

Komunisté mají však i programové ambice. U surovin si na příklad přejí, aby stát měl vyšší pravomoci, což se projevilo i v kauze možné těžby lithia. Nebudou chtít ani oddělit důchodový účet v rámci důchodové reformy od státního rozpočtu, aby se za jiných vlád nemohla zastavit valorizace důchodů.

Jen není jasné, zda jim jde opravdu o stát a blaho pracujících, nebo jen o výhody a popularitu strany. Máme důvod o všem pochybovat.

Spustit audio