Jiří Berounský: Jaké podivnosti provázejí politický život?

19. duben 2016

Ve 30. letech zpíval Jan Werich o divném světě, o tom, jak se milenci nemohou políbit, protože jim při líbání vadí plynová maska. Tak daleko snad my nejsme, ale divný svět to trochu je. Často si říkáme, jak je to možné.

Nezačnu s politikou. Jak je to ale možné, že policista nabourá schválně padesátku aut? Poté, co vloni v březnu řídil opilý, odmítl dechovou zkoušku a nevydal kontrolujícím orgánům ani řidičský průkaz. Jak je vůbec možné, že zůstal u policie? I policie přece má psychology a psycholog nepoznal, že dotyčný není schopen se ovládat?

Nebo je policista něco víc než průměrný občan a máme k němu být shovívavější? Že má dotyčný problémy, které řeší alkoholem? To má být omluva? Policista je přece někdo, na něhož se v nouzi obracíme a kdo pro nás – je to zřejmě naivní – představuje spravedlnost. A zatím…

Jak je to možné, že se dosud nenalezlo legislativní nebo věcné řešení problému, aby absolventi lékařství, jehož studium je u nás bezplatné, ale při tom velmi nákladné, neodcházeli po promoci na Západ?

Čtěte také

Situaci se snaží řešit ministr zdravotnictví jen návrhy na vyšší platy lékařů, které by byly ale stejně ve srovnání se Západem nízké a zákonitě na úkor jiných profesí. Nehledě k tomu, že skladba nákladů na život na Západě je rozdílná od té naší.

Pocit divného světa můžeme mít ale i z politiky. Vůbec není důležité, jestli se policie omluvila po návštěvě čínského prezidenta na rektorátě AMU.

Strážníci Městské policie Praha

Nikdo přece nemůže s vážnou tváří tvrdit, že se policie nechovala ve svém úhrnu pročínsky. Jenže tento pokyn údajně nikdo nevydal a policisté se tak chovali zřejmě zcela intuitivně ve shodě s postojem prezidenta, který jí ostatně za její chování poděkoval.

Po blamáži s pětici Čechů, unesených v Libanonu, kteří znemožnili vydání libanonského špiona Fajáda do USA, vydalo ministerstvo obrany prohlášení, že zpravodajci zásadně nechybovali: "Vojenské zpravodajství podle analýzy ministerstva obrany zásadně nechybovalo v případu zadržených Čechů v Libanonu, mezi nimiž byl i pracovník rozvědky Martin Psík." Jen nevím, co znamená adverbium „zásadně“.

Čtěte také

Je třeba se podívat pravdě do očí a objektivně posoudit i dnešní charakter visegrádské skupiny jako jakéhosi představitele střední Evropy. Nepřipomíná vám dnešní Polsko a dnešní Maďarsko autoritativní fašizující státy 30. let? A prezident Zeman dokonce vyznamenal prezidenta Polska, nedlouho po jeho zvolení, nejvyšším českým vyznamenáním.

Je třeba dívat se pravdě stále do očí.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio