Jiří Berounský: Jak prezident Miloš Zeman využívá nejasností v ústavě

14. listopad 2017

V případě, že by sněmovna nevyslovila Babišově vládě důvěru - což je dost pravděpodobné - není v ústavě vůbec zmíněna lhůta, jak dlouho může vládnout premiér bez důvěry. Ať už jej jmenuje prezident, nebo na třetí pokus předseda sněmovny.

Stejně tak jako není uvedeno, že by premiér neměl být obviněn. Oboje se považuje za něco, co nemusí být výslovně napsáno, ale co vyplývá z ducha ústavy. Jenže na takové nuance se za prezidenta Zemana nehraje. A litera nejvyššího zákona je opravdu velmi liberální a benevolentní, čehož lze využít, nebo až zneužít.

A prezident Zeman – dle Lidových novin – prohlásil, že on je člověk, který ústavu používá tvůrčím způsobem. V čem má onen tvůrčí způsob spočívat?

Článek 35, bod 1a totiž skutečně říká, že byl-li předseda vlády jmenován na návrh předsedy Poslanecké sněmovny a ani potom nezískal důvěru tohoto zákonodárného sboru, potom prezident opravdu může a nikoliv musí rozpustit Poslaneckou sněmovnu.

Takto, bez důvěry, může onen premiér vládnout třeba až do řádných voleb za čtyři roky. Ústavní právníci ovšem tvrdě hájí právě onen „duch“ ústavy.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Mandát omezený funkčním obdobím

Jan Kysela z Právnické fakulty dle téhož listu říká: "Je to naprosto neústavní. Pokud je v ústavě napsáno, že je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně, tak to znamená, že vláda se má těšit důvěře Poslanecké sněmovny. To je základ a princip."

Jenže v České republice se začíná uhnízďovat dříve uvedená verbální dikce ústavy, žádný její „duch“. Jen si připomeňme: Jiří Rusnok – jmenovaný předsedou vlády právě prezidentem Zemanem – vládl bez důvěry 26 týdnů, duch, neduch ústavy.

Podporu poslanců své vládě si přeje i Andrej Babiš a staví se tak vlastně proti názoru svého prezidenta a údajného spojence, který mu chtěl vystavit pro jeho vládnutí svým způsobem bianco šek. Kompetenční spor se však může dostat až k Ústavnímu soudu. Ale jeho předseda, Pavel Rychetský, zastává paradoxně prezidentův názor.

Jiří Berounský

Neboť řekl, že v případě třetí nedůvěry může mít vláda "mandát omezený výlučně funkčním obdobím sněmovny, protože prezident není v tom případě povinen rozpustit sněmovnu a vypsat nové volby."

Za několik týdnů či měsíců uvidíme, jak to dopadne.

Spustit audio