Jiří Berounský: Exprezident

11. červenec 2013

Na prezidenty nemá Česká, zdůrazňuji Česká, ne Československá republika právě štěstí. Tedy kromě toho prvního. Miloš Zeman svou historii teprve píše, ale, souzeno dle prvních měsíců jeho vlády, asi se nebudeme moci na nic moc těšit. Prezidentování jeho předchůdce, Václava Klause se již uzavřelo, takže zde je již pro různé kritické názory na jeho epochu ring volný.

Ve víru posledních událostí a tvorby nové vlády ustoupilo do pozadí jedno z jeho nedávných vystoupení, které se událo na jakési akci iniciativy D.O.S.T. A možná, že by to tak i zůstalo, kdyby tím nebyl pobouřen jednatel Monarchistického občanského sdružení, který – dle vlastního vyjádření – je i signatářem Iniciativy D.O.S.T. Ten napsal do Lidových novin článek Iniciativa D.O.S.T. kontra pravdoláska, v němž polemizuje s článkem v témže listu a s názory v něm vyjádřenými zástupcem šéfredaktora Lidových novin. Má pravdu v tom, že jsme se z článku autora skutečně nedozvěděli nic o Klausově vystoupení, z čehož zmíněný signatář Iniciativy usuzuje, že tam zástupce šéfredaktora možná vůbec nebyl.

Nevidím ovšem jediný důvod, proč by zástupce liberálního listu měl chodit na akce – diplomaticky řečeno – neliberální společnosti. A byl-li tam Václav Klaus, tak tam asi nebyli proto, aby oné společnosti vyčinil za její postoje, ale – podle mého názoru – se s idejemi oné společnosti spíše solidarizoval. Byl prostě mezi svými. Odpovídá to ostatně jeho názorům známým ještě z doby zastávání nejvyššího úřadu. Názory mohou být různé, ale pomluvy exprezidenta Havla, nedávno zesnulého, vybočují poněkud z křesťanské i evropské morálky. Mám na mysli jak jeho osobní vyjádření, tak nulové distancování se od výroků jeho spolupracovníka Petra Hájka.

Nevím, jaký bude současný prezident. Zatím se projevuje velmi ambiciózně a snaží se vytěžit maximum z přímé volby a z nejasností Ústavy. Není – snad – na rozdíl od Klause, europesimista a není – snad – odborníkem na vše, jako Klaus. Ten se už svou účastí na akci D.O.S.T. asi znovu v očích občanů, tentokráte již i jako exprezident, zcela viditelně a – nutno podotknout zcela konsistentně – připojil k odsouzení hodnot, které odsuzoval i jako politik, nejvýše zvolený. Ony hodnoty - jak je znovu připomněl jednatel Monarchistického občanského sdružení - odsuzuje i zmíněná iniciativa: podporu homosexuálních sňatků, současnou pokrokovou ideologii lidských práv, politické korektnosti, multikulturalismu a europeismu.

Jen by mě zajímalo, kdo jsou ti lidé, kteří se nemohou dočkat dalšího politického angažmá Václava Klause.

Spustit audio