Jiří Berounský: Energetická koncepce ČR – polovina jádro, po jedné pětině obnovitelné zdroje a uhlí, zbytek plyn

26. květen 2015

Vláda nám aktualizovala státní energetickou koncepci, jenže takovou koncepci může udělat u stolu každý, kdo se v energetice trochu vyzná a čte noviny. Zdá se proto, že ambicí bylo spíše splnění termínu a napsání takové koncepce, jíž by se nedalo příliš vytknout.

Přesto záleží především na politicích, jak bude koncepce naplňována. Ti minulí i ti současní se ovšem zásadním rozhodnutím spíše vyhýbali.

Dá se předpokládat, že poroste elektřina z jádra a dá se předpokládat, že se bude zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů. Klesne tím pádem – totiž zvýšením energie z jádra a obnovitelných zdrojů – výroba elektřiny a tepla z uhlí.

Ze strategických důvodů – omezování závislosti na Rusku – klesne i podíl plynu, neboť evropská plynová soustava, a tudíž i Česká republika jsou i přes vzájemnou propojenost bilančně přece jen na ruském plynu závislí.

V praxi by měla koncepce vypadat následovně: zhruba polovina jádro, zhruba po jedné pětině obnovitelné zdroje a uhlí, zbytek plyn.

Čtěte také

Vláda však nebude garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů. V původním sdělení jsou uváděna – v procentech – u jednotlivých položek velká rozmezí, což zřejmě značí, že nikdo neví, jaká ta skladba bude.

Domnívám se proto, že námi uváděné rozdělení postačí a je názorné.

Jaderná elektrárna Dukovany

Netřeba konstatovat – jak píší Lidové noviny – že ekologům a zástupcům solárních firem se nelíbí plánované zvýšení jaderných zdrojů a že s koncepcí nesouhlasí ani Greenpeace, neboť dosud nebylo rozhodnuto o limitech těžby hnědého uhlí.

Koncepci naopak přivítali zástupci tepláren, ČEZ-u i plynaři.

Ve skutečnosti tedy platí, že o české energetice není stále tak úplně jasno, protože nevíme, jak budou prolomeny limity hnědého uhlí, nevíme, jak budeme financovat nové jaderné bloky, a nevíme, jaký podíl obnovitelných zdrojů bude požadovat Evropská unie.

Megalomanské projekty však hrozí nejen jaderné energetice, ale i obnovitelným zdrojům, neboť nemáme ani tolik slunce jako jižní státy, ani u nás nefouká tak vítr jako na břehu moře, takže je třeba počítat jen s takovým využitím, které je odpovídající v naší situaci.

Nicméně rozvoj těchto zdrojů určí zřejmě hlavní změnu v dosavadní energetické bilanci, i když rozhodnutí o prolomení limitů ovlivní používání i naší klasické energetické suroviny, tj. hnědého uhlí.

Takže jsme zase na začátku. Ministerský předseda ale navštívil jadernou elektrárnu Dukovany s tím, že je reálné počítat právě zde se stavbou dalšího bloku.

Vypočítal všechny výhody, které tato stavba přinese a v diskusi se hovořilo o jediné strategii: kopnout do země co nejdříve. Tak uvidíme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.