Jiří Berounský: Domobrana extremistů?

14. prosinec 2015

Není to tak úplně nový jev. Vzpomínáte na děčínský Tyršův prapor? Ten se také chtěl ozbrojovat. Jenže tehdy se jednalo o údajně nutnou ochranu občanů před Romy, kdežto dnes se jedná o údajně nutnou, nebo v případě nutnosti ochranu občanů před islámskými uprchlíky.

Ochránit nás před nimi chce – jak tvrdí Lidové noviny – krajně pravicová Národní demokracie, jejímž celostátním lídrem je známý Adam Benjamin Bartoš.

Vznikající, nebo údajně vznikající pražskou jednotku Defenso Patriam – Bráním vlast vede přednášející z České zemědělské univerzity David Buchtela.

Jenže smůla! Pojem domobrany prý český právní řád nezná. A domnívám se, že je tomu tak v drtivé většině evropských demokratických států.

Všeobecně známými ozbrojenými složkami u nás jsou jenom policie nebo Armáda České republiky. To jen strany v totalitních režimech měly své ozbrojené složky.

Čtěte také

Jistě si ještě všichni vzpomeneme na nechvalně známou „ozbrojenou pěst dělnické třídy“ – komunistické Lidové milice, za jejichž vyzbrojování byli mnozí tehdejší straničtí funkcionáři dodatečně popotahováni českými soudy.

Takže uvidíme, jak se zachová ministerstvo vnitra, dojde-li k žádosti o legalizaci domobrany Národní demokracie.

Studené počasí a neklidné moře sice teď počty uprchlíků snižují, ale i tak jich jen minulý měsíc odešlo z Turecka do Evropy 125 tisíc

Úkoly domobrany jsou nemalé. Cituji dle téhož listu jeden z požadavků extremistů: „Pokud v důsledku vetřelecké imigrační vlny dojde ke zhoršení bezpečnostní situace, budou domobranci požadovat, aby byli vyzbrojeni poloautomatickými a automatickými střelnými zbraněmi na účet státu.“

Co to znamená „zhoršení bezpečnostní situace“, dokument neříká. Ani to, jaká by měla být spolupráce s policií a s armádou. Víme jen, že se zakládáním domobrany pomáhá skupina Českoslovenští vojáci v záloze.

Zmíněný David Buchtela je předsedou Národní demokracie v Praze 4 a nezanedbává ani materiální stránku věci. Nabízí totiž i možnost zakoupení uniformy. Ta sestává z blůzy, kalhot, baretu a nášivek a přijde prý asi na 1800 korun.

Na webu ovšem dává vědět, že pražská domobrana působí nejen v hlavním městě, ale i v jeho okolí. Domobranci však myslí na celý stát.

V polovině října se prý jeden z členů vypravil na naši jižní hranici, aby zjistil, jak jsou hlídány naše hraniční přechody. Prý mizerně, takže, „vetřelci mohou vstupovat do naší země, jak chtějí“.

Jenže vztah k „vetřelcům“ určuje vláda této země a ta rozhoduje o tom, jak se k nim budeme oficiálně chovat. Ne domobrany.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio