Jiří Berounský: Do zavedení elektronické evidence tržeb zbývá jen několik týdnů

8. září 2016

Nebylo snad větších ideologických bojů a nepřátelství ve sněmovně než při projednávání elektronické evidence tržeb. Opozice použila dokonce obstrukce a svůj nesouhlas s přijetím zákona manifestovala posláním normy k Ústavnímu soudu.

Celý ten spor je typickou ukázkou vztahu vládních poslanců a poslanců opozice. Opozice musí být v opozici k vládě, ať se děje, co se děje, a vládním poslancům, vědomých si své převahy ve sněmovně, zase nejde o to vysvětlit oponentům potřebnost zákona, ale prostě prosadit normu, kterou oni předložili.

Vždyť všichni, vládní i opoziční poslanci si museli být v našem případě vědomi, že se jedná o zákon antiliberální, který je však dobře v postkomunistické společnosti mít, byť třeba dočasně. A o onu dočasnost šlo. O ní se mělo jednat.

Vždyť jsme všichni přece měli za bolševismu zakódováno pravidlo, které se už ostýchám znovu opakovat: kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. A bolševismus tady byl 40 let, to jsou dvě generace. Prostě daně se poctivě neplatily, tak to bylo i za protektorátu. Jenže dnes jsme stát my všichni.

O kolik miliard vybere stát víc?

V západních zemích mají v krvi, že daně se platit musí, neplacení že se trestá. Tam se vás řemeslník nezeptá, jestli chcete jeho práci levněji bez daně, nebo dráž s daní. Výrok Ústavního soudu zatím není znám, takže elektronická evidence tržeb začíná svou existenci.

Pivo, pípa, výčep, hospoda

Začíná ji svou první fází, kdy jsou od 1. prosince předmětem zdanění restaurace a podobná zařízení a ubytovací služby. Ostatní profese budou nastupovat postupně až do června roku 2018, kdy bude povinnost evidovat platby i pro řemeslníky a menší provozovny typu stánkařů nebo prodavačů na trzích.

Existuje však velké množství výjimek, kdo transakce neevidují. Vzhledem k tomu, že se jedná o převratnou novinku, je prý berní správa připravena chovat se na začátku k hříšníkům velmi benevolentně.

Charakteristickými dotazy provozovatelů, potvrzujícími předešlé řádky, jsou – podle Lidových novin - obavy z náhlých, několikanásobně vyšších přiznaných tržeb oproti dosavadním, svědčící o onom dosavadním nedostatečném zdaňování. Ministr Babiš však provozovatele ujistil, že není cílem někoho pronásledovat.

A jak bude vypadat mechanizmus elektronické evidence? Provozovatel zašle zprávu o transakci, finanční správa během několika vteřin potvrdí příjem a zašle kód účtenky, provozovatel vytiskne účtenku a předá ji zákazníkovi. Takže teď nezbývá než počkat, o kolik miliard vybere stát víc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.