Jiří Berounský: Co nabízí ODS svým voličům?

18. leden 2016

Zkusme se podívat na kongres ODS stroze ideologicky, ne prizmatem českého stranického boje. V tomto smyslu není důležité, zda ODS povede znovu Fiala, či zda se do vedení prosadily ženy, což se stalo.

V současné době má pravicový volič u nás na výběr: eurofobní ODS nebo TOP 09. Protože kongres měla ODS, budeme hovořit o ní. Má tu nevýhodu, že je to strana s minulostí a tím pádem i s různými škraloupy, TOP 09 je takřka tabula rasa.

Zopakujme si, že ODS byla hlavním motorem celé transformace i privatizace po té, co vyhrála naprosto přesvědčivě parlamentní volby v roce 1992. Většina voličů se tehdy domnívala, že přirozenou reakcí na dosavadní údajně levicovou totalitní státostranu bude volba středopravicové ODS a tato strana se proto stala naprostým suverénem české politické scény.

Jedním z prohřešků v minulosti, zkrátíme-li to, byly takzvané zahraniční dary, za nimiž se skrýval – jak znovu potvrzují Lidové noviny – štědře dotovaný Milan Šrejber. Dary, od nichž už vedla cesta k onomu sarajevskému atentátu, demisi Klausovy vlády.

Čtěte také

Po pádu vlády Nečasovy, způsobené známými okolnostmi, spadly preference strany do pásma volitelnosti a od té doby, ve Fialově režii, začíná onen nepříliš výrazný vzestup.

O víkendu 16. a 17. ledna se konal její kongres. Nejsem si ovšem jist, zda se onen návrat k bývalé slávě podaří. Moderní pravicová strana v tomto evropském regionu totiž musí umět citlivě poznat, od kdy bude hájit ony tradiční pravicové ideje, svobodu občanskou i svobodu hospodářskou a do kdy musí společnost bojovat s postkomunistickou budoucností, z níž naprosto vymizely pojmy jako morálka a čest.

27. kongres ODS, Ostrava

S tím souvisí i ono až formálně působící lpění na zmíněných svobodách, vytvářející zbytečné pnutí v Parlamentě. Souvisí s tím i nepříliš uvážená snaha bránit se jakékoli regulaci společnosti, neboť moderní společnost se bez regulace, dané ostatně jakýmkoli zákonem, neobejde.

Po městě a jakékoli obci jezdíme padesátkou v autě, abychom se nepovraždili, zkuste jít bez šatů po ulici a za chvíli budete v blázinci, zkuste v jakémkoli letovisku u moře plavat za bójky a hned se za vámi vydá plavčík, nebo bude alespoň zběsile pískat.

Alexandr Vondra, momentálně sice bez stranické funkce, ale ne nevýznamný člen ODS, straně radí, aby jí někdo neoběhl zprava. Dnes, v době protiimigrantského populismu! Nemá ale demokratická pravicová strana dbát spíš o to, aby zůstala demokratickou než aby nebyl někdo pravicovější než ona?

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio