Jiří Berounský: Čím topíme

15. září 2016

Je to problém starý jak lidstvo samo. Přesněji řečeno, je to problém zejména v demokratických státech, protože ty se pyšní tím, jak velkou míru svobody občanům poskytují.

Chci totiž hovořit o tom, že i v demokracii je nutno něco zakázat, něco doporučit a něco kontrolovat. Porozumíme tomu snáze zejména dnes, kdy některé státy omezují občanské svobody kvůli možným teroristickým útokům. O nich ale hovořit nechci.

Mám daleko přízemnější téma, téma v pravém slova smyslu přízemní. Při zemi se totiž při nízkém atmosférickém tlaku doslova válejí zplodiny toho, co pálíme v kamnech či kotlích a co potom dýcháme. Pro lidské zdraví jsou zejména výborné třeba plastové lahve, nebo pneumatiky, které poskytují ten správný černý kouř.

Ano, mám na mysli návrh zákona o ochraně ovzduší, který poslanci schválili na začátku září. Protože je evidentní souvislost mezi tím, co pálíme a co dýcháme, předložilo ministerstvo životního prostředí text nejprve vládě s tím, že projde celým legislativním procesem. Pro nás je však nejzajímavější občanská stránka návrhu dotyčného zákona.

Budou se totiž moci kontrolovat spalovací zařízení, která jsou majetkem konkrétních občanů. Právo kontrolovat taková topeniště budou mít obce s rozšířenou působností, které musí dotyčného občana, kterého podezírají z topení předmětů, jež ohrožují plíce spoluobčanů, nejprve písemně upozornit a nedojde-li k nápravě, pak teprve uskutečnit kontrolu dotyčného spalovacího zařízení.

Omezit svobody

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Jak píší Lidové noviny, je to běžné i v mnohých státech Evropské unie, je to tak i u našich sousedů v Německu a v Rakousku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec projednávaná opatření hájil: "Nebude chodit žádné ozbrojené komando. Vše bude probíhat striktně podle zákona o kontrole, kde jsou přesně popsané postupy, co je možné. Navíc bude předcházet písemné upozornění."

Projednávaná opatření hájil, protože se proti nim vznesla značná kritika. A proto o zákoně píšu. Že jeho opatření znamenají porušení domovní svobody, to asi bylo zřejmé nejen opozici, ale i předkladateli. Jenže to je právě ono. Nechci být soudce. Ale nemusíme některé svobody omezit , abychom vůbec zůstali naživu?

Nemusíme porušovat domovní svobodu, abychom trestali toho, kdo přispívá ke koncentracím smrtelných látek v ovzduší? Nemusí zpravodajské služby porušovat náboženskou svobodu a dát zatknout fanatického imáma, který propaguje Islámský stát a uřezávání hlavy všem, kteří neznají Korán?

Suďte sami. Ale neuvažujte při tom, jestli fandíte opozici nebo koalici.

Spustit audio