Jindřich Šídlo: Že je politik směšný, ještě není politická satira

31. prosinec 2021

Jak těžké je v současné České republice dělat politickou satiru, když mnohé výstupy vrcholných politiků leckomu mohou připomínat parodii už v originále, ptá se silvestrovské Téma dne. „Politici se parodují sami,“ konstatuje teatrolog Vladimír Just a vzpomíná na lánské ministerské schůzky prezidenta Zemana sedícího ve vitríně. „Kvalitní humor se s nekvalitní politikou velice dobře váže,“ míní Just.

„Jeden z nových ministrů (Jozef Síkela, STAN) se nedostavil, protože měl koronavirus a já nechápu, proč tam prostě neumístili dvě krabice,“ komentuje a dodává, že pak by šlo o rozhovor mezi dvěma krabicemi.

Čtěte také

Seriózní komentátor i politický satirik Jindřich Šídlo ze serveru Seznam Zprávy má teorii, že satira je pouze jiná forma politického komentáře: „Jsem pouhý dělník, nikoliv teoretik humoru. Satira je jenom pokus o to, aby se lidé smáli vážné věci.“

Přesto je prý neustále překvapován. „Že je politik směšný, ještě není politická satira. Podstatou politické satiry je s pokusem o to být legrační komentovat závažné děje.“

Politikům se většinou nechtěně stává, že vzbuzují úsměv, ostatně mezi českými politiky je málo těch, co mají smysl pro humor, říká Šídlo. „Nechat zesměšnit politika tím, že mluví, je taky možnost a někdy to funguje. Ale pak tam chybí náš autorský vklad,“

Hosty byli:
Vladimír Just, teatrolog
Jindřich Šídlo, politický komentátor SeznamZprávy.cz
Nora Fridrichová, moderátorka pořadu 168 hodin, Česká televize
Štěpán Mareš, autor satirického komiksu Zelený Raoul, Reflex

Politici sledují, kdy se objeví v televizi, je to pro ně bod navíc, upozorňuje moderátorka pořadu České televize 168 hodin Nora Fridrichová. „Počítají s tím a někdy o to i stojí,“ říká o humorných situacích, které se objevují v rubrice Malostranské korekce. 

„A když je to v humorné situaci, které lidé milují, tak jsou to body dva,“ vysvětluje, proč úlohu v Malostranských korekcích, satirické součásti pořadu, často kvitují.

Jak složité je nakreslit karikaturu politika? Poslechněte si celé silvestrovské Téma dne Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.