Jindřich Šídlo: Vláda mrtvých koní

1. červenec 2013

Zítra ve tři hodiny odpoledne to bude přesně týden od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval nového ministerského předsedu Jiřího Rusnoka - mimochodem už desátého ve dvacetileté historii samostatného Česka, který stane v čele dvanácté vlády. Rusnok tehdy pravil, že svůj kabinet sestaví zhruba během dvou týdnů, což je tedy docela ambiciózní plán.

Ve chvíli, kdy se tenhle komentář natáčí, kývlo na Rusnokovu nabídku šest lidí: ministři spravedlnosti a vnitra Marie Benešová a Martin Pecina, oddaní prezidentovi hardlineři, kteří jsou pro Miloše Zemana ochotní udělat cokoliv. A tím myslím opravdu cokoliv.

Dále přichází Zemanův sponzor z volební kampaně Miroslav Toman na zemědělství, někdejší šéf Českých lesů František Koníček známý též z někdejších odposlechů primátora Béma jako "mrtvý kůň" na ministerstvo práce a sociálních věcí. Jan Kohout se vrací už podruhé do Černínského paláce.

A nakonec je tu nový ministr kultury bývalý šéf ČT Jiří Balvín, což je tedy mimořádně vydařená pointa. Balvín se totiž nijak netají svým blízkým přátelstvím s pražským démonem Romanem Janouškem. A jestli máme věřit dosud platným verzím nedávného policejního zásahu v české politice, jeho hlavními cíli byli na začátku právě Janoušek a jeho koaliční partner Ivo Rittig.

A tím to prozatím končí. Dovolme si zopakovat banální poučku: nejdůležitějším členem každé vlády je kromě jejího předsedy a šéfa vládního protokolu ministr financí. Kdo jím bude? Náměstek Jan Gregor, který by byl patrně nejlepší dostupnou volbou, už nabídku odmítl, mimochodem stejně jako další podobní ambiciózní a vzdělaní třicátníci - Radek Špicar nechce být ministrem životního prostředí a Daniel Braun ministrem pro místní rozvoj. Což mimochodem svědčí o tom, jakou šanci tihle mladí profesionálové Rusnokově vládě dávají: ani jako zmínka v CV se nevyplatí. Možná spíš naopak.

Před čtyřmi lety měl premiér Jan Fischer mimořádné štěstí, že s ním byl ochoten spojit síly legendární náměstek Eduard Janota, jediný člověk v Česku, který znal v rozpočtu každé číslo. Vzor státního úředníka, Eduard Janota, který jako náměstek pracoval i pod Jiřím Rusnokem, bohužel v létě 2011 zemřel a žádný další není na dohled.

Vzhledem ke jménům, která se zcela vážně objevují na premiérových seznamech, jako třeba kandidát na ministra dopravy Jaromír Schling, možná bychom dokázali jeden zajímavý tip - jak se říká - vygenerovat.

Stačí, aby si premiér vzpomněl na jednoho ze svých předchůdců, konkrétně prvního ministra financí Zemanovy vlády Iva Svobodu. Splňuje totiž hned dvě zásadní kvalifikační kritéria: je to nepochybně odborník a pobyt ve vězení už má dávno za sebou. A to o sobě může dnes v české politice s jistotou říci málokdo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.